Лишеният от украинско гражданство бивш президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили е получил документ за законно пребиваване на територията на Украйна.

Самият той съобщи на страницата си във "Фейсбук", информират ТАСС и други медии.

"Днес най-накрая получих от имиграционната служба документ, който удостоверява, че пребиваването ми на територията на Украйна е законно", написа той и добави, че ще се бори в съда да възстанови украинското си гражданство.

Документът е валиден до 1 декември тази година.

След оставката си от поста губернатор на Одеска област Саакашвили практически е лишен от украинско гражданство по нареждане на украинския лидер Петро Порошенко.

В момента Саакашвили е издирван от Грузия за злоупотреба с власт. Той се премести в Украйна през 2015 г., за да работи за правителството, което го възнагради с губернаторския пост в Одеса. Но през ноември 2016 г. реши да подаде оставка заради противоречия с Порошенко, който през юли тази година му отне гражданството, докато грузинският политик беше извън Украйна.

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда и да се върне в политиката.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г., тъй като страната забранява двойно гражданство.