Апелативен съд в САЩ отхвърли усилията на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за временно прекратяване на влизането на повечето бежанци в страната, предаде Ройтерс.

Решението е поредният юридически удар на широката изпълнителна заповед на президента, която забранява пътниците от Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Судан и Йемен в продължение на 90 дни, което републиканския президент каза, че е необходим за националната сигурност.

САЩ достигнаха лимита на Тръмп от 50 000 бежанци на година

САЩ достигнаха лимита на Тръмп от 50 000 бежанци на година

През фискалната 2016 г. САЩ са приели 85 000 бежанци

Съдиите казаха, че правителството не е обяснило убедително защо забраната за пътуване трябва да бъде приложена срещу близки роднини на хора от шестте държави или към бежанците.

Организациите за бежанци приветстваха решението, заявявайки че то ще даде облекчение за хората, избягали от насилие.

Първата версия на изпълнителната заповед на Тръмп, подписана през януари, предизвика протести и хаос на летищата в страната и света, преди да бъде блокирана от съдилищата. Администрацията замени тази версия на забраната с нова заповед през март в отговор на правните предизвикателства.

Въпросът дали ревизираната забрана за пътуване дискриминира мюсюлманите в нарушение на конституцията на САЩ ще бъде разгледан от Върховния съд на САЩ през октомври.