Законите за аборта в Северна Ирландия са в нарушение на ангажиментите на Великобритания за спазване на правата на човека, постанови Върховният съд в Белфаст, предаде "Политико".

Решението идва на фона на подготовката на Обединеното кралство да приложи ново законодателство за декриминализиране на абортите в Северна Ирландия.

В момента абортът е разрешен само ако животът на жената е под риск или има риск от сериозни и трайни увреждания върху физическото и психическото здраве на жената.

Депутати зоват Мей да позволи референдум за абортите в Северна Ирландия

Депутати зоват Мей да позволи референдум за абортите в Северна Ирландия

Депутати от всички партии настояват правилата на Острова по казуса да се отнасят и за Северна Ирландия

Случаят беше внесен в съда от жена, на която не й е било разрешено да направи аборт в Северна Ирландия през 2013 г., въпреки че й е било заявено, че бебето е с фатална диагноза. Тя пътувала до Англия, за да направи аборт.

В мотивите си съдията подчертава, че "законът за аборта в Северна Ирландия е несъвместим с Член 8 от Европейската конвенция за правата на човека". Допълва се, че ще има допълнително заседание, за да се реши каква да бъде компенсацията.

През юли парламентът на Великобритания се съгласи да декриминализира абортите в Северна Ирландия от април 2020 г., ако не заработи ново правителство в Северна Ирландия до 21 октомври.

Парламентът на Северна Ирландия не заседава от януари 2017 г. и все още няма ново правителство.

Британските депутати легализираха еднополовите бракове и абортите в Северна Ирландия

Британските депутати легализираха еднополовите бракове и абортите в Северна Ирландия

Камарата на общините подкрепи двете мерки чрез поправки в законодателството