Международният съд в Хага постанови Мианмар да предотврати геноцид срещу рохингите и да съхрани доказателства за нападения срещу мюсюлманското малцинство в миналото, пише "Гардиън".

Съдът на ООН взе единодушно решение, с което призовава азиатската държава веднага да предприеме мерки. Съдът се намеси във вътрешните дела на страната с инструкции правителството на Аун Сан Су Чи да спазва изискванията към Конвенция за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г.

Освободиха репортери на "Ройтерс" от затвора в Мианмар

Освободиха репортери на "Ройтерс" от затвора в Мианмар

Те прекараха над 500 дни зад решетките

Обявявайки, че има доказателства за нарушаване на конвенцията, съдът е установил, че 600 000 рохинги в Мианмар са заплашени от насилствени действия на армията.

Решението граничи с отхвърляне на защитата на страната срещу обвиненията в системни нарушения на човешките права и военни престъпления по време на тридневно изслушване в съда през миналия месец.

ООН разследва Мианмар за геноцид

ООН разследва Мианмар за геноцид

Разследват се престъпленията срещу рохингите

Случаят беше внесен в съда от Гамбия. В западноафриканската държава живеят предимно мюсюлмани. Гамбия обвинява Мианмар в нарушаване на конвенцията, която е приета след Холокоста.

Днешното решение е свързано само с молбата на Гамбия да се нареди на Мианмар да приеме предварителни мерки. Няма индикации кога съдът ще вземе окончателно решение по случая, което може да отнеме години.

Панел от 17 съдии реши, че Мианмар трябва да предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на насилие срещу рохингите и да докладва до 4 месеца.

ООН и Мианмар със споразумение за рохингите

ООН и Мианмар със споразумение за рохингите

Първа стъпка за връщането на стотици хиляди бежанци в страната им