Италианският експремиер Силвио Берлускони е използвал платените сексуални услуги на мароканката Карима ел Маруг, известна като Руби, но няма значими доказателства, че е знаел на каква възраст е тя.

Това се казва в мотивите към решение на апелативния съд в Милано, цитирано от агенция „Новости". Документът беше огласен днес

Припомняме, на 24 юни 2013 г. година Берлускони беше осъден на първа инстанция, като постановената присъда е 7  години затвор. Той беше обвинен за това, че е замесен в проституция с непълнолетни, тъй като Руби, която 8 пъти е участвала в сексуални увеселения във вилата му в Аркор, е била само на 17 години. Два пъти тя е оставала да нощува при Берлускони, който е заплащал за компанията й. Сред обвиненията фигурираше и злоупотреба със служебно положение.

На 18 юли апелативният съд в Милано оправда експремиера заради липса на достатъчно улики. Съгласно съдебната практика в Италия, тогава съдът произнесе присъдата, но не обнародва мотивите към нея.

От днес документът, с обем от 300 страници, стана публично достояние.

 

Самият Берлускони призна, че е давал пари на Руби, но според съда няма убедителни доказателства, че е знаел какво е реалната й възраст. Затова магистратите отмениха обвинението, че се е използвал услугите на непълнолетна  проститутка.

Същевременно съдът приема, че експремиерът е имал достатъчно основания да се опитва да освободи от полицията в Милано задържаната за кражба Руби. Посочва се, че Берлускони реално се е опасявал, че тя ще разкаже за участието си в сексуалните вечеринки в Аркор. Въпреки това, съдиите не отчитат като натиск срещу полицията нощното позвъняване на политика в управлението, където е била задържана непълнолетната мароканка. Така обвинението в злоупотреба със служебно положение също е отменено.

Сега 78-годишният експремиер отбива наказание, постановено по друго дело от Върховния касационен съд на Италия.

На 1 август 2013 г. той беше осъден на лишаване от свобода в скандален процес за незаконни финансови операции в групата  Mediaset, която е негова собственост. Впоследствие съдът замени затвора с общественополезен труд.