Варненският окръжен съд постанови постоянна мярка за  неотклонение за двама и домашен арест за друг член на  разкритата престъпна група, притежаваща средства за извършване на документни престъпления, съобщиха от съда в морската столица.

Шура Ат. и синът му Калоян, които са разследвани за участие в престъпна група и за документни престъпления, свързани с пререгистрация на незаконно придобити МПС от  днес изтърпяват най-тежката мярка за процесуална принуда - "задържане под стража".

Варненската окръжна прокуратура поиска втората по тежест мярка за неотклонение -

"домашен арест", за пловдивчанина Атанас С., който също е привлечен като обвиняем  за участие в същата престъпна група. Съдът уважи искането и определи 23-годишният  студент да бъде под домашен арест в Пловдив.

При мащабната полицейска акция по случая, проведена във Варна и Пловдив, бяха задържани петима души. Групата се е занимавала с с изготвянето на фалшиви документи за пререгистрация на предимно луксозни автомобили, голямата част от които са обявени за издирване.

Днес съдът прие секретна справка от приложените спрямо групата СРС. Според обвинението, чрез получената от СРС информация ще бъде доказана връзката между участниците в престъпното сдружение, мястото на всеки един от тях в него и ролята му в престъпната дейност.

При определяне на първоначалния арест, освен със секретния документ, съдът се съобрази и със събраните в хода на разследването гласни свидетелства, в това число и  на другите обвиняеми по дознанието.

Съдът е взел под внимание и множеството вещи и материали, иззети при обиските от дома на Шура - заготовки за изготвянето на документи за пререгистрация, материали за изготвяне на регистрационни табели, специализирана хартия с воден знак и други.

Според съдебния състав, събраните доказателства обосновават предположението, че 45-годишният Шура, 23-годишнвият му син Калоян и Атанас са съпричастни към престъпните деяния, за които са обект на разследване.

По-леката мярка за Атанас е - домашен арест, е определена заради доброто му процесуално поведение и съдействието за разкриване дейността на групата.

Днешните определения на съда могат да бъдат обжалване пред Варненския апелативен съд на 15 май от 10,00 часа.