Нюйоркски съдия Летиция Джеймс разпореди на адвокатска кантора, която представлява компанията за недвижими имоти на Доналд Тръмп, да предаде записи на съобщения на разследващите дали Тръмп е променил незаконно стойността на активите си за заеми и данъчни облекчения, предаде "Спутник".

След като разгледа частно документите, държавният съдия на Върховния съд Артър Енгорон постанови, че Morgan, Lewis & Bockius LLP неправилно е предоставил привилегия адвокат-клиент на някои документи, призовани от Джеймс, и трябва да ги предаде до 4 февруари.

Съдът констатира, че много от съобщенията, които Морган Луис е означил като привилегировани, са съобщения, насочени към бизнес задачи и решения, а не обмен, който иска или предоставя юридически съвет ", каза Енгорон в решението. "По същия начин всякакви комуникации в Morgan Lewis, които говорят за връзки с обществеността, имат бизнес, а не юридически характер."

Фокусът на разследването на генералния прокурор на Демократическа партия Джеймс е оценка на собственост върху 212 акра извън Ню Йорк. Разследването проучва дали компанията на Тръмп е дала точна оценка на имота, когато е послужила като основа за около 21,1 милиона щатски долара данъчни облекчения за даряване на консервационен сервитут за данъчната 2015 година. Според Джеймс, бившият данъчен адвокат на Тръмп Шери Дилън от Morgan, Lewis & Bockius LLP е "основно отговорен" за обработката на сервитута.

Междувременно Morgan, Lewis & Bockius LLP наскоро се дистанцира от Доналд Тръмп, заявявайки, че "преминава по подходящ начин към други адвокати" по всякакви текущи въпроси.

Миналата година главният юрисконсулт на Trump Organization Алън Гартен обвини Джеймс в политизиране на случая.