Турски съд постанови освобождаването на журналистите Ахмет Алтан и Назли Илицак, тъй като вече са излежали повече от три години зад решетките, съобщи държавната агенция Анадолу, цитирана от "Ройтерс".

Съдът преди това осъди двамата журналисти на доживотен затвор за подпомагане на мрежата на мюсюлманския духовник Фетхулах Гулен, обвинен от Анкара, че е организирал опит за преврат през 2016 г.

Алтан и Илицак отрекоха обвиненията срещу тях. Двамата журналисти са пуснати под съдебен контрол, съобщи Анадолу.

Съдът също оправда братът на Алтан Мехмет, също журналист и подсъдим по същото дело, за предполагаеми връзки към мрежата на Гулен поради липса на ясни доказателства, поясни държавната агенция. Алтан вече беше освободен от задържането.

В Турция осъдиха журналисти на 10 г. затвор

В Турция осъдиха журналисти на 10 г. затвор

Процесът срещу 30 журналисти и служители от закрития от правителството вестник "Заман" продължи два месеца

Съдът осъди Ахмет Алтан на 10 години и шест месеца в затвора, а Илиак на осем години и девет месеца, но след това постанови, че могат да бъдат освободени. 

Върховният съд в Турция отмени доживотните присъди срещу тримата журналисти през юли, изпращайки преписката за ново разглеждане.

Случаят предизвика критики от групите за защита на правата на човека и западните съюзници на Турция, които вече са обезпокоени от мащаба на репресия след държавния преврат срещу заподозрени привърженици на Гюлен при президента Тайип Ердоган.

Правителството на Ердоган е пуснало в затвора повече от 77 000 души в очакване на съдебен процес.

Около 150 000 души от публичния и частния сектор и военните също бяха уволнени или спрени поради предполагаеми връзки към мрежата на Гулен.

Гюлен, който от 1999 г. живее в изгнание в Пенсилвания, и неговите последователи отричат ​​всяко участие в преврата.

6 журналисти получават доживотен затвор заради преврата в Турция

6 журналисти получават доживотен затвор заради преврата в Турция

Сред осъдените е и Ахмет Алтан, бивш главен редактор на вестник "Тараф"