Дело срещу лидера на Мианмар и нобелов лауреат Аун Сан Су Чи е било заведено в Австралия. Тя е обвинена в престъпления против човечеството заради етническото малцинство рохингя, предаде "Индипендънт".

Искът е подаден в Мелбърн от адвокати, представляващи рохингите в тази страна. В него се казва, че Чи се е провалила в предотвратяването на насилия срещу посоченото малцинство. 

6700 рохинги са убити в Мианмар, според "Лекари без граници"

6700 рохинги са убити в Мианмар, според "Лекари без граници"

Около 620 000 бежанци Рохинги са избягали от Мианмар от август насам

Чи е в Австралия за 3-дневната среща на АСЕАН, която преминава на фона на протести срещу управляващите в Камбоджа и Мианмар. Премиерът Малкъм Търнбул заяви, че и въпросът за рохингите ще бъде повдигнат на заседанията. 

Припомняме, че при последните сблъсъци между властите и рохингите повече от 600 000 души бяха принудени да търсят спасение в Бангладеш, а няколко хиляди души загинаха. Въпреки постигнатото споразумение между двете държави за връщането им, много от бежанците са споделили, че се страхуват да се завърнат по домовете си. 

Мианмар бе подложен на международен натиск и обвинения в етническо прочистване. 

Правозащитни организации пък предупредиха, че Бангладеш е пред криза заради огрония брой бежанци, пристигнали за кратко време. 

В щата Ракхайн живее малцинството рохингя, изповядващо исляма. То твърди, че традиционно е подлагано на геноцид.