Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания, се казва в официално съобщение на британското правителство, цитирано от "Гардиън".

Вчера Амбър Ръд подаде оставка като министър на вътрешните работи. От "Даунинг стрийт" 10 уточниха, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно.

Ръд плаща за скандала "Уиндръш" - децата на имигрантите от Карибите след Втората световна война, които бяха обявени за незаконно пребиваващи в страната и заплашени с депортиране, след като са живели в Обединеното кралство няколко десетилетия. 

Вътрешният министър на Великобритания подаде оставка

Вътрешният министър на Великобритания подаде оставка

Амбър Ръд се оттегля в навечерието на местните избори

Решението на Ръд е тежък удар за кабинета на фона на насрочените за 3 май местни избори на Острова.

Джавид беше министър по въпросите на общините и местното самоуправление от 2016 до 2018 г. Той е заменен от Джеймс Броукъншър.

Новият вътрешен министър, син на пакистански шофьор на автобус, заяви вчера, че семейството му е можело да бъде жертва на скандала "Уиндръш".

След като британското правителство съобщи за назначението, Лейбъристката партия поиска Джавид да се яви пред Камарата на общините, за да обясни пред депутатите как ще разреши скандала "Уиндръш".

Джавид е първият член на етническо малцинство, който заема високопоставена държавна позиция.