Вицепремиерът на Италия и лидер на партия "Лига" Матео Салвини заяви, че излизането от еврозоната не е опция за Италия.

Според вестник "Република" обаче Салвини се готви да предприеме кампания за напускане на Европа и заплашва да изтегли Италия от блока за единна валута, ако не може да се постигне компромис с бюджета с Брюксел.

"Идеята да напуснем Европа, да напуснем еврото, никога не е била в ход", подчерта Салвини пред журналисти в кулоарите на митинг край Матера, в южна Италия.

"Това е поредната фентъзи на вестник "Република" и го оставям на страниците им", отбеляза той.

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Надява се, че никой не планира да "преметне" италианците

Крайната дясна лига на Салвини в петък внесе искане за вот на недоверие към правителството, което сформира, с антиатлантическото движение на 5 звезди, като той се надява това да доведе до кратки избори и да го постави като нов лидер на нацията.

Салвини настоява за гласуване на предложението още през следващата седмица, докато опозиционните партии предпочитат да изчакат до 19-20 август.

Решението е на ръководителите на политическите групи в Сената, които ще се срещнат в понеделник, за да определят график.

Избори могат да бъдат проведени още през октомври, когато правителството трябва да представи бюджета на Европейската комисия и на парламента на Италия.

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Конте и Салвини се срещнаха с президента Матарела…

Салвини обеща 15 млрд. евро (16,8 млрд. Долара) намаление на данъците за следващата година, но остава да се види как това може да бъде приравнено с бюджетен дефицит навсякъде близо 2% от БВП, съгласно договореното с ЕС за предотвратяване на дисциплинарна процедура.

Рим също трябва да намери около 23 милиарда евро, за да спази обещанието си да отмени повишаването на данъка върху продажбите, който трябва да започне от януари.

В петък Салвини заяви, че намаляване на данъците независимо от правилата на бюджета на ЕС ще бъде целта на ново италианско правителство, ръководено от "Лигата".

Нови избори са единствената алтернатива на италианското правителство според "Лига"

Нови избори са единствената алтернатива на италианското правителство според "Лига"

Партията имала редица различия с коалиционния си партньор "Пет звезди"

"Целта на следващото правителство е да определи 15% данъчна ставка за много италианци. Ако Европейският съюз ни позволи да го направим толкова по-добре, ако не, ние ще го направим така или иначе ", заяви той.

По думите му днес Лигата ще проведе "конструктивен диалог" с ЕС и убеди Брюксел да приеме намаляване на данъците.

Салвини отрече да е получавал финансиране от Русия

Салвини отрече да е получавал финансиране от Русия

Салвини обяви, че никога не е вземал рубли, евро, долари или водка от Русия