Германия е изправена пред значителни препятствия в постигане на целта си да се увеличат собствениците на електрически автомобили. Проучване показва, че мнозинството германци нямат достъп до станции за зареждане на електрически автомобили в домовете си, информира ДПА.

2/3 от германците живеят в апартаменти и имат малка възможност да зареждат електрическите коли в домовете си, но и дори когато използват подземен паркинг, 96 на сто от тях нямат достъп до станция за зареждане, според автомобилната асоциация ADAC.

Само 2% от подземните паркинги и паркингите с повече от 10 паркоместа, които са проучени от ADAC, имат най-малко една станция за зареждане.

Асоциацията е интервюирала 310 компании за недвижими имоти в 11 големи населени места в страната, включващи 4815 големи подземни паркинга и места за паркиране.

Четири на всеки пет от тези компании нямат в сградите си станции за зареждане на електрически автомобили, отбелязват авторите на изследването.

Само ¼ от интервюираните компании обмислят решение по въпроса през следващите три години.

Според мениджърите основната причина е, че няма интерес от част от живущите. Като други причини се посочват високата цена, техническите проблеми и правни неуредици.

От 47.1 милиона коли в Германия само 200 000 са електрически или хибридни, показва официалната статистика.