Китай бие САЩ в битката за световното мнение кой по-добре се справя с овладяването на коронавируса, сочи ново проучване, в което само три от 53 държави вярват, че Вашингтон се справя по-добре от Китай в борбата с новия вирус, пише "Гардиън".

Проучването е публикувано преди голяма конференция за бъдещето на демокрацията тази седмица, на която ще говорят държавният секретар Майк Помпео, бившият държавен секретар Джон Кери и продемократичният хонконгски активист Джошуа Уонг.

Новото социологическо изследване е проведено от германската компания Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation, организация, която е оглавявана от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. В проучването са участвали 120 000 души от 53 държави. То разкрива дълбоко неудовлетворение от американското лидерство.

Проучването показва, че в Гърция (89%), Тайван (87%), Ирландия (87%), Южна Корея, Австралия и Дания (86%) са най-щастливи в света от представянето на техните правителства в опитите за контрол над разпространението на коронавируса. На дъното са Бразилия, Франция, Италия, САЩ и Великобритания.

Само 1/3 от анкетираните по света смятат, че САЩ реагират добре на пандемията в сравнение с 60%, които споделят това за Китай. Само в три държави, Тайван, САЩ и Южна Корея, повече респонденти мислят, че САЩ реагират по-добре в сравнение с Китай.

Сондажът отразява и непопулярността на Доналд Тръмп по света. Само 1/3 от европейците вярват, че САЩ са положителна сила за световна демокрация в сравнение с половината, които са на мнение, че оказват негативно влияние. Положителното отношение към Вашингтон е намаляло с 4% спрямо същото проучване миналата година. Повечето от всички 15 европейски държави в изследването казват, че САЩ имат негативно влияние върху световната демокрация, като в Германия е -40%.

Делът на китайците, които мислят, че САЩ имат негативно влияние върху демокрацията по света, почти се е удвоил от 38% през 2019 г. до 64% през 2020 г. Тези данни нареждат Китай на върха като най-критичната държава към САЩ.

Расмусен, бивш премиер на Дания, каза, че коронавирусът също е лакмусов тест за демокрацията. По думите му демокрацията все още е жива в сърцата и умовете на хората по света, но това изследване подчертава прекъснатата връзка между гражданите и правителствата.

Половината американци и малко над половината французи, италианци и белгийци смятат, че техните държави са демократични. Всяка държава в проучването показва "демократичен дефицит" - разлика между процента на тези, които смятат, че демокрацията е важна и тези, които са на мнение, че живеят в демократична държава.

Най-големият демократичен дефицит е във Венецуела (50%), Полша (48%), Унгария (42%), Украйна (39%) и Тайланд (35%).