Израел е една от две държави, които предпочитат американския президент Доналд Тръмп пред предшественика му Барак Обама. Това показва ново социологическо проучване на Pew Research Center, цитирано от АП и "Таймс оф Израел".

Изследването, в което са участвали 37 държави, разкрива, че Тръмп не само е изключително непопулярен в по-голямата част от света, но и не му се вярва в ръководеното на американската външна политика.

Според сондажа 22% от респондентите изразяват увереност, че Тръмп ще стори правилните неща що се отнася до международните дела. За сравнение в последните години от управлението на Обама 64% са изразили увереност, че има способности да направлява правилно американската роля по света.

Пет месеца от началото на президентството проучването показва, че одобрителният рейтинг на САЩ в света е спаднал до 49% от 64 на сто в края на 8-годишното управление на Обама.

Най-малко се доверяват на Тръмп в Европа, Азия, Мексико и Канада. В 37-те държави Тръмп е по-добре възприеман от Обама само в Русия и Израел.

В Русия Тръмп е по-популярен в сравнение с двамата му предшественици - Джордж У. Буш и Обама.

В Израел 81% от респондентите са с положително мнение за американското ръководство.

Доверието на Израел към Обама варираше от 49% до 71% по време на управлението му.

В проучването са участвали 40 447 души от 37 страни. Проведено е между 16 февруари и 8 май.