Гняв и възмущение в Израел и в Световния еврейски конгрес: комисия на ЮНЕСКО одобри проект за резолюция, която определя Храмовия хълм в Ерусалим единствено като мюсюлманска светиня, отбелязва Дойче веле.

Оспорваната резолюция, която е била одобрена от Програмната комисия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, все още не е окончателно приета. Идната седмица документът трябва да бъде обсъден на пленарно заседание на Изпълнителния съвет на организацията.

"Театър на абсурда"

В този текст Ерусалим е определен като свещен град както за евреите, така и за християните и мюсюлманите. Но един пасаж, в който се говори за Храмовия хълм, предизвика остри реакции от страна на еврейската държава.

Според израелския вестник "Аарец", във въпросния пасаж Храмовият хълм се споменава само като свещено място за мюсюлманите, без да се изтъква неговото значение за евреите. Никъде не се посочва и еврейското име на хълма, където навремето се е издигал свещеният за евреите храм, разрушен през 70-а година от римляните. Вместо това в документа се споменават единствено мюсюлманските наименования "Ал Акса" и "Харам ал-Шариф".

Реакцията на Израел не закъсня. Премиерът Бенямин Нетаняху осъди остро решението на комисията на ЮНЕСКО и заяви, че по този начин се поставят под въпрос еврейските корени на Ерусалим. "Да твърдиш, че Израел няма никаква връзка с Храмовия хълм и със Стената на плача, е все едно да кажеш, че Китай няма нищо общо с Китайската стена или пък че Египет няма връзка с пирамидите", заяви Нетаняху и добави, че цялата тази история прилича на "театър на абсурда". Остро реагира и Световният еврейски конгрес. "Решението на ЮНЕСКО е срамно. То е фарс и обида към целия еврейски народ", заяви в Ню Йорк президентът на организацията Роналд Лаудер.

Ерусалим - централен сюжет в близкоизточния конфликт

Освен палестинците, вносители на проекта за резолюция са още Египет, Алжир, Мароко, Ливан, Оман, Катар и Судан. При гласуването документът е бил подкрепен от 24 страни. Шест са били против, а 26 са се въздържали.

Именно статутът на Ерусалим е един от основните проблеми в близкоизточния конфликт. С това свещено място са свързани редица важни религиозни предания, сред които създаването на Адам и Ева, принасянето в жертва на Исаак и възнесението на пророка Мохамед.