Тихоокеанските острови Самоа и части от Кирибати първи посрещнаха 2020 г. на планетата, с което затвориха едно десетилетие и поставиха начало на ново, съобщават медии.

26 часа са необходими всички зони по света да преминат в 2020 г. Най-голямата разлика е между остров Хауланд и островите Лайн.

За осми път жителите на Самоа са сред първите хора в света, които посрещнаха новата година. Островната държава промени зоната си в края на 2011 г. като се премести на запад от линията на смяна на датата с надежда да засили бизнеса с Австралия и Нова Зеландия. Новозеландският архипелаг Чатъм също влезе в новата година 15 минути след Самоа и остров Рождество (Киритимати) към Кирибати.

Първият голям град, който ще влезе в новата година е Окланд, Нова Зеландия.  Фиджи, Тонга и части от Антарктида също са сред първите.

Астронавтите на Международната космическа станция са поставени в уникално положение. Те ще имат възможност 15 пъти да отпразнуват началото на 2020 г.

Едно от най-големите събития на планетата е в Сидни, където традиционно се провежда голяма заря на известния Harbour Bridge и Sydney Opera House. Тази година обаче събитието е изключително спорно заради безпрецедентните горски пожари. Около 100 пожара са възникнали в щата Нов Южен Уелс и в Сидни има пълна забрана за палене на огън. 275 000 души участваха в петиция с призив за отмяна на зарята и парите да се дарят за борба с пожарите. Но властите обявиха, че парите вече са похарчени и подчертаха, че събитието носи приходи на икономиката на щата в размер на 130 милиона долара.

Големи събития също са планирани в Токио, Сеул, Пхенян, Дубай, Москва, Париж, Брюксел, Лондон, Рио де Жанейро и Ню Йорк. Зарята в Хонконг е отменена и ще бъде заменена със светлинно шоу.