Пътнически самолет Ан-148 катастрофира в Московска област, съобщава "Интерфакс".

Няма загинали българи при катастрофата до Москва, потвърди Външно

Няма загинали българи при катастрофата до Москва, потвърди Външно

Българското посолство в Москва е получило потвърждение

Властите потвърдиха, че няма оцелели при инцидента. 

  • Загинали са 71 души - 65 пътници и шестима души екипаж;
  • Открити са две тела;
  • Самолетът се е разбил около 6 минути след излитането си от Москва за Орск;
  • Условията са били благоприятни за летене;
  • Ан-148 е на Саратовските авиолинии;
  • По непотвърдена информация самолетът се е ударил в хеликоптер. Впоследствие информацията беше опровергана;
  • Открита е едната от "черните" кутии;
  • По предварителна информация причината за инцидента е свързана с отказ и последвал взрив на единия от двигателите;

На борда на самолета е имало 71 души. Според източник на РИА Новости на борда на изчезналия от радарите Ан-148 на Саратовските авиолинии е имало 65 пътници и 6 души екипаж.

От Саратовските авиолинии потвърдиха в официално съобщение, че са загинали 65 пътници и шестима души екипаж.

Командирът на разбилия се самолет Валерий Губанов е имал 5 000 часа нальот, от които 2 800 на Ан-148, информира РИА Новости, позовавайки се на говорителя на Саратовските авиолинии Елена Воронова.

Снимка 339622

Източник: ЕПА

Над 60 от пътниците са жители на Оренбургска област.

Самолетът, с полет 6W703, е излетял от московското летище "Домодедово". Той е изпълнявал полет от Москва за Орск.

Ан-148 е катастрофирал в Раменски район, не много далеч от столицата на Русия.

На мястото на катастрофата са открити две тела и едната "черна" кутия. 

Снимка 339578

Източник: Google

"Интерфакс" отбелязва, позовавайки се на източник от властите, че "няма шанс" за оцелели, отломките са разпилени на километър от село Аргуново.

Започнато е наказателно производство, тъй като самолетът се е разпилял в радиус от 1 километър като при експлозия във въздуха.

Няма оцелели при катастрофата, съобщава ТАСС, като се позова на източник от службите за извънредни ситуации.

Росавиация информира, че самолетът е изчезнал от радарите няколко минути след излитането си. Ан-148 е излетял в 14,21 ч. Московско време и е изчезнал от радарите в 14,27 ч. Според прокуратурата самолетът е паднал 4 минути след излитането си. 

Снимка 339582

Източник: airlive.net

Все още не е известна причината за инцидента. От службите за извънредни ситуации съобщиха, че лоши метеорологични условия, грешка на екипажа и техническа неизправност могат да са сред причините за катастрофата.

Според информацията метеорологичните условия са били благоприятни за летене.

Източник заяви пред Газета.ру, че пилотът на самолета е съобщил на авиодиспечерите за неизправност и е поискал разрешение да кацне в град Жуковский. Летището се е намирал на около 30 километра от мястото на катастрофата. 

Медията Mash съобщава, че по предварителна информация причината за инцидента е свързана с отказ и последвал взрив на единия от двигателите.

Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования. Владимир Путин е поръчал на правителството да създаде специална комисия за разследване на катастрофата, обяви говорителят Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Снимка 339576

Източник: Flightradar24

Междувременно източник от правоохранителните органи разкри пред Лента.ру, че близо до мястото на катастрофата има отломки от втори въздушен съд.

Според информация на друг източник става въпрос за хеликоптер на руските пощи. Не се изключва вероятността самолетът да се е сблъскал с въпросния хеликоптер.

От руските пощи опровергаха, че техен хеликоптер е замесен в катастрофата, тъй като притежават само два самолета Ту-204 С. 

Свидетели съобщават за пожар на самолета, докато е бил във въздуха.

Властите отхвърлиха информацията самолетът да се е сблъскал с хеликоптер. На мястото спасителните екипи не са открили отломки от хеликоптер. 

Падналият самолет е произведен от Воронежским авиастроительным объединением (ВАСО) през 2010 г. Ан-148, с регистрационен номер RA-61704, е във флота на Саратовските линии от 8 февруари 2017 г. Седем години самолетът е бил собственост на авиокомпания "Россия".

Ан-148 е достатъчно надежден самолет. За близо 10 г. инцидент е имало само по време на изпитателен полет през 2011 г., при който са загинали шестима души, отбелязва Газета.ру.

Според разпространявана информация регистрирани са общо 24 аварии, свързани със самолет Ан-148.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от прессекретариата на президента ни.

"С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му", пише държавният глава в своя адрес.

Румен Радев изрази най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в трагичния инцидент.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство и лично своите към всички, загубили близки в катастрофата с пътнически самолет в Подмосковието, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Новината за тази огромна трагедия дълбоко ни потресе. В този труден момент бих желал да предам чрез Вас на семействата и близките на загиналите най-искрени чувства на съпричастност и състрадание", посочва българският премиер в телеграма до руския си колега Дмитрий Медведев.

Очаквайте подробности!