Китай потвърди, че единственият самолетоносач на страната е провел първите си учения в Южнокитайско море с други бойни кораби и бойни самолети, съобщава АП.

Действията на комунистическата държава могат да увеличат напрежението със съседите, които имат претенции към акваторията.

Военното министерство съобщи, че няколко бойни самолета J-15 са излитали и кацали на самолетоносача "Ляонин". Миналата седмица единственият самолетоносач на Китай е плавал в Южнокитайско море.

Потвърждението от страна на Пекин дойде, след като тайванското военно министерство информира, че самолетоносачът и пет други бойни кораба са преминали покрай Южен Тайван. Самоуправляващият се остров мобилизирал бойни самолети, за да наблюдава ударната група.

Китай определи ученията като част от рутинни тренировки в открито море.

В акваторията през последните години има напрежение между САЩ и Китай, тъй като и двете страни се обвиняват взаимно, че трупат военна сила в региона. Пекин има претенции към почти цялото море.

Азиатската държава строи втори самолетоносач.

Междувременно Ройтерс съобщава, че Русия иска да провежда военноморски учения с Филипините за борба срещу тероризма и пиратството.

Москва е изпратила два бойни кораба до Манила, която също има претенции към Южнокитайско море.

Противолодъчният кораб "Адмирал Трибуц" и танкерът "Борис Бутома" са на четиридневна визита във Филипините в знак на добра воля. Екипажът на корабите се очаква да демонстрира подготовката си при борба срещу тероризма и да проведат разговори, каза контраадмирал Едуард Михайлов, ръководител на Тихоокеанския флот на Русия.

Правителствата ни може би ще обсъдят по някое време възможността за провеждане на морски учения, поясни той на пресконференция и добави, че Русия провежда военни учения с ВМС на Индонезия.

Най-големият проблем в света сега е тероризмът и пиратството, каза още той.

Говорител на ВМС на Филипините разкри, че това е първият официален контакт с руските ВМС.