Екстремисти осъществиха вълна от нападения, насочени към пазари в и около Багдад, убивайки най-малко 20 души, съобщават официални лица, докато иракски войски се опитват да отвоюват обратно контролирания от терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) град Фалуджа, намиращ се западно от иракската столица, съобщава „Асошиейтед прес”.  

Малко след избухването на взривовете, ДАЕШ, които стояха зад скорошните смъртоносни атаки в и край Багдад, поеха отговорност за две от атаките, и двете в иракската столица. Подобни нападения са разглеждани като опит на терористите да отклонят вниманието на силите за сигурност далеч от фронтовата линия.  

Атаките станаха на фона на ключовата операция на иракската армия за изтикването на ДАЕШ и отвоюването на град Фалуджа, който е под контрола на джихадистите в продължение на повече от две години. Операцията започна преди седмица, като иракските сили са в екип с паравоенни бойци и подкрепяни от въздуха от предвожданата от САЩ коалиция.

Най-кървавото нападение е извършено в северния, доминиран от шиити квартал Шааб на Багдад, където атентатор самоубиец блъснал заредената си с експлозиви кола в контролно-пропускателен пункт в близост до пазар, убивайки 8 цивилни и трима войници. При експлозията са били ранени до 14 души, уточнява полицията.

Друг атентатор самоубиец с кола бомба е ударил открит пазар в град Тарамия, намиращ се на около 50 км северно от Багдад, убивайки четирима цивилни и двама полицаи. При този атентат са били ранени 19 души.  

В квартал Садр Сити, намиращ се в източната част на Багдад, мотор бомба се е взривил на пазар, убивайки трима и ранявайки десетима души, съобщават още от иракската полиция. Медицински лица са потвърдили броя на жертвите. Всички официални лица са говорили пред „Асошиейтед прес”, пожелавайки да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да разкриват информацията.

В изявление в интернет ДАЕШ пое отговорност за нападенията в Шааб и Садр Сити, посочвайки, че били насочени към членове на шиитските милиции.