Служителите от Сан Франциско, САЩ ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, когато ваксината получи пълно одобрение от федералната власт, съобщава АП. 

Политиката, обхващаща 35 000 общински служители, може да е първата от всеки град или окръг в САЩ.

Служители, които отказват да се ваксинират и не получават медицинско или религиозно освобождаване, могат да бъдат уволнени

Трите ваксини срещу COVID-19, които понастоящем се предлагат в САЩ, се отпускат под спешно разрешение от Администрацията по храните и лекарствата.

Очаква се те да получат пълно одобрение след няколко месеца. След това служителите на град Сан Франциско ще имат 10 седмици, за да се ваксинират.

Сан Франциско, град с близо 900 000 жители, е с едни от най-строгите ограничения, свързани с пандемията в страната и процентът на ваксинация е много висок.

Политиката на ваксинация за служителите обхваща широк кръг дейности, но не включва учители, които са служители на училищните квартали.

"Това наистина е решение за здравето и безопасността на нашите служители и нашата общественост, на които служим", коментира Карол Исен, директор на човешките ресурси в Сан Франциско.

"Става въпрос за защита на града от това, което смятаме за неприемлив риск."

В САЩ освобождават медицински персонал, ако не се ваксинират срещу COVID-19

В САЩ освобождават медицински персонал, ако не се ваксинират срещу COVID-19

Завели са дела, но федерален съд реши, че са свободни да си намерят друга работа