Иран обяви, че наложените от САЩ нови санкции нарушават условията по ядреното споразумение между Ислямската република и световните сили. Техеран обеща "съответен и пропорционален" отговор, информира Ройтерс.

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия

Законът предвижда укрепване и разширяване на режима на санкции във финансовия, петролния и газов сектор

Припомняме, вчера американският лидер Доналд Тръмп се подписа под законопроекта за налагане на санкции на Русия, Иран и Северна Корея. Тръмп предупреди, че има пропуски в закона и ще тласни Русия и Китай към по-тясно сътрудничество с КНДР и Ислямската република.

Аятолах Хаменей утвърди на поста президент Хасан Рохани

Аятолах Хаменей утвърди на поста президент Хасан Рохани

В тържествата вземат участие над 100 чуждестранни делегации , рекорден брой за такова събитие в Иран

Техеран многократно заяви, че ще внесе жалба в органа, който следи за изпълнението на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение.

"Според нас ядреното споразумение е нарушено и ние ще покажем съответна и пропорционална реакция по този въпрос", каза заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи в интервю за държавната телевизия, цитиран от ИСНА.

Докато Русия реагира на санкциите с експулсиране на американски дипломатически персонал, Иран няма дипломатически отношения или преки търговски контакти със САЩ, така че опциите са ограничени.

Аракчи поясни, че отговорът на Техеран ще бъде "разумен".

Основната цел на САЩ с тези санкции е да унищожи ядреното споразумение, смята той и добави, че определено няма да действат по такъв начин, че да се въвлекат в политиката на американското правителство и на Тръмп.

Той призова европейците да не позволяват на американския държавен глава да унищожава ядреното споразумение.