"Не се чувствам като пример за подражание. "Може би съм за някои хора, но всички ние сме просто хора: въпросите са важни, а не хората, стоящи зад проблемите, по които всички работим. Мисля, че всички имат значение.

Това заяви 34-годишната Санна Марин, която в началото на декември стана най-младият министър-председател в страната.

Марин започна в политическата си кариера В средата на 20-те си години, заяви, че е била стимулирана от изменението на климата и усещането, че по-старото поколение не е обърнало достатъчно внимание на него.

Тя каза, че няма никакъв трик за успех - просто упорита работа.

Марин, чийто кабинет от 19 министри ще включва 13 жени, заяви, че ще работи в тясно сътрудничество с европейските съюзници.

"Ние сме по-силни заедно", каза тя. "Никой от нас не може сам да намери решенията, така че смятам, че имаме платформа, трябва да я използваме."

Във Финландия залагат на млада надежда за премиер

Във Финландия залагат на млада надежда за премиер

Транспортният министър Сана Марин ще сформира правителство

С номинацията на Санна Марин ще бъде направен опит, за да се спаси петпартийната управляваща коалиция, която беше разклатена след оставката на Анти Рин.

Премиерът на Финландия подаде оставка

Премиерът на Финландия подаде оставка

Оставката идва в края на шестмесечното финландско председателство

Правителствената рокада във Финландия става в ключов момент. Скандинавската страна е ротационен председател на Европейския съюз до края на годината. Хелзинки играе централна роля в усилията за приемането на нов бюджет за Съюза.

Марин има бърз възход във финландската политика, откакто на 27 години стана ръководител на градския съвет на своя индустриален град Тампере.