Министърът на транспорта на Финландия Санна Марин беше избрана от нейната Социалдемократическа партия в неделя, за да стане най-младият министър-председател в страната, предаде "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че с номинацията на Санна Марин ще бъде направен опит, за да се спаси петпартийната управляваща коалиция, която беше разклатена след оставката на Анти Рин.

34-годишната Санна Марин, чиято партия е най-голямата в петичленна управляваща коалиция, ще бъде най-младият министър-председател в света, когато встъпи в длъжност в следващите дни.

Това ще стане в разгара на обща стачка. Конфедерацията на финландската индустрия изчислява, че стачките ще струват на компаниите общо 500 милиона евро (550 милиона долара) загубени приходи.

Правителствената рокада във Финландия става в ключов момент. Скандинавската страна е ротационен председател на Европейския съюз до края на годината. Хелзинки играе централна роля в усилията за приемането на нов бюджет за Съюза.

Марин има бърз възход във финландската политика, откакто на 27 години стана ръководител на градския съвет на своя индустриален град Тампере.