Съпругата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун не се е появявала на обществени събития от юни, предизвиквайки спекулации за причината за дългото й отсъствие, информира южнокорейската медия "Йонхап".

И Сол-джу е видяна за последно по време на първата официална визита на китайския лидер Си Дзинпин в Пхенян на 20-21 юни. Оттогава тя не се е появявала в бюлетина на държавните медии - общо 122 дни, като Ким участва на публични събития без нея.

Положението на КНДР е тежко, призна Ким Чен-ун

Положението на КНДР е тежко, призна Ким Чен-ун

Положението на страната е тежко, което се дължи на постоянните санкции и натиск от страна на враждебните сили

Не за първи път И Сол-джу не се появява на обществени събития. През 2016 г. тя се скри от обществеността за 9 месеца, като се появиха спекулации, че може да е бременна или е родила.

Тази година съпругата на Ким Чен-ун се е появявала шест пъти до юни, включително придружи Ким в Пекин от 1 до 10 януари. Тя също така участва на събитията по повод 71 г. от сформирането на въоръжените сили на КНДР през февруари, а през април посети ферма за риба.

Шиндзо Абе иска среща с Ким Чен-ун, въпреки изстрелването на ракети

Шиндзо Абе иска среща с Ким Чен-ун, въпреки изстрелването на ракети

И призовава Южна Корея да спазва обещанията си към Япония

Изчезването на И Сол-джу от медиите се разглежда като необичайно. Откакто миналата година държавната медия започна да се обръща към нея като първата дама вместо другарю, тя често е споменава в медиите, най-малко веднъж на месец.