Ден след съобщението за прекратяване на огъня в Либия, министър-председателят  Файез Сарадж заяви, че е готов да възобнови военните действия, ако агресорът наруши примирието, като в същото време призова народа за обединяване и уреждане на конфликта чрез национален диалог, предаде "Спутник".

 Записът бе публикуван на уебсайта на правителството в Триполи.

"Призовавам всички либийци да обърнат страницата на миналото, да отхвърлят раздора и да стегнат редиците, за да преминат към стабилност и мир заедно ... Трябва да разберем, че нашите различия трябва да бъдат решени демократично, чрез диалог, в който няма място за диктаторско управление - каза Сарадж.

Ердоган прие в Истанбул ръководителя на либийското правителство Сарадж

Ердоган прие в Истанбул ръководителя на либийското правителство Сарадж

А силите на Хафтар са свалили турски дрон, бомбардирал околностите на Триполи

Ръководителят на Западна Либия добави, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, за да се "предотврати по-нататъшното проливане на либийска кръв".

"Готови сме да възобновим сраженията и да победим агресора, ако това споразумение бъде нарушено", каза Сарадж в обръщението си.

По-рано през деня бе съобщено, че началникът на Либийската национална армия, маршал Халифа Хафтар, е пристигнал в Москва, където може да проведе разговори със Сарадж.

Хафтар обяви готовност да спре огъня срещу Триполи

Хафтар обяви готовност да спре огъня срещу Триполи

Но иска и силите на законното правителство да спрат…

Последното прекратяване на огъня между Русия и Турция влезе в сила в полунощ в неделя. Сарадж обвини другата страна, че почти незабавно нарушава примирието, но по-късно Турция заяви, че примирието като цяло се спазва.