Сръбското външно министерство заяви късно в събота, че черногорският посланик Тарзан Милошевич е помолен да напусне Сърбия в рамките на 72 часа, предаде "Евронюз".

Министерството на външните работи на основание член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите привилегии и имунитет обяви  извънредния и пълномощен посланик на Черна гора Тарзан Милошевич за персона нон грата, гласи съобщението, публикувано в "Туитър".

Това е реципрочна мярка на тази на властите в Подгорица, които обявиха за персона нон грата сръбския посланик след негови коментари за вътрешните работи на страната.

Дипломатическият скандал допълнително обтяга и без това напрегнатите отношения между двете балкански държави.

Сръбският посланик Владимир  Божович е бил предупредаван и устно, и писмено, за изявите си, които са несъвместими със задълженията на един посланик, обяви Подгорица.

Божович нарече незаконното и нелегитимно събрание от 1918 г. освободително и свободна воля на черногорския народ, което за пореден път по най-прекия начин омаловажи държавата, която му осигури дипломатическо гостоприемство", се казва още в изявлението.

Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата

Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата

Дипломатът ще бъде експулсиран след скандални изказвания

Припомня се, че решението на отиващото си прозападно правителство на Черна гора е взето само дни, преди встъпването в длъжност на ново, просръбско правителство в страната.