Сръбският президент Александър Вучич обеща да увеличи разходите за отбрана, за да обнови армията, включително чрез възможно закупуване на френски бойни самолети и осигуряване на "конкурентни" заплати за елитни части, пише "Блумбърг".

Балканската страна може да похарчи допълнителни 700 милиона евро тази година в допълнение към бюджета за отбрана, определен на близо 1,5 милиарда долара, каза Вучич на оръжейния панаир IDEX 2023 в Абу Даби. Средствата ще бъдат насочени към модернизиране на танкове, добавяне на 200 бронирани превозни средства, бойни дронове и привличане на новобранци в елитни части, каза той.

Сделката за осигуряване на самолети Rafale от френската Dassault Aviation SA може да струва още 3 милиарда евро, ако преговорите с производителя са успешни, каза той. Миналия април президентът каза, че Сърбия, която традиционно зависи от руски военни самолети и технологии, може да закупи най-малко 12 Rafale.

"Нашата армия трябва да бъде много, много по-силна", каза Вучич в понеделник в пряко телевизионно предаване. "Важно е за оцеляването на Сърбия, имаме нужда от силни възпиращи средства."

Докато други европейски страни увеличават военните си бюджети, "правителствата харчат като пияни милионери" за отбрана, каза той.

Все пак цената може да е висока за страна, която остава извън големите отбранителни съюзи и настоява за военен неутралитет, дори когато е почти изцяло заобиколена от членове на НАТО. Нацията също е в извънредно положение в Европа, като отказа да наложи санкции срещу Русия, въпреки че като кандидат за членство в Европейския съюз осъди атаката на Владимир Путин срещу Украйна.

Вучич каза, че публичният дълг на Сърбия ще остане под 56% от брутния вътрешен продукт въпреки рязко растящите разходи. Той обеща "конкурентни" нетни заплати от поне 2200 долара на месец за мъжете и жените, които се присъединяват към специалните части на сръбската армия. Средната нетна месечна заплата в Сърбия е около 700 долара, според статистическата служба.

Сърбия разчита на произведени в Русия самолети МиГ за противовъздушна отбрана, но закупуването на резервни части за тях стана почти невъзможно след нахлуването на Кремъл в Украйна, каза Вучич.

"Сега не можете да внасяте почти нищо от Русия или почти нищо, което има военна цел", каза Вучич. "Не заради руснаците", каза той, без да уточнява.

Вучич предупреждава: Който няма силна армия, ще бъде нападнат

Вучич предупреждава: Който няма силна армия, ще бъде нападнат

Сръбският лидер отчита световна надпревара във въоръжаването