Сърбия обвинява НАТО за нарасналите рязко случаи на рак в страната, сред които и много деца, предаде РИА "Новости". 

През 1999 г. НАТО използва оръжия, съдържащи обеднен уран, в бомбардировките си над бивша Югославия в опит да защити албанците в Косово.

Според сръбските данни те са довели до хиляди убити и ранени цивилни граждани.

Сръбският президент Александър Вучич припомни това време на церемонията по откриването на новия Онкологичен институт. Според него сръбските лекари са убедени, че тези оръжия сериозно са засегнали здравето на младото население в страната.

"Днес в Онкологичния институт научих, че все повече и повече деца са диагностицирани с рак в нашата страна. Ще бъда честен, отначало не вярвах в теориите на обеднен уран [...], но днес, след като говорих с лекари, Разбрах, че обедният уран е сред много от факторите, които причиняват рак в ранна възраст ", каза Вучич.

Той отбеляза също, че ракът сред деца е най-често диагностициран сред тези от тях, чиито родители са родени около 1990 г. Той заяви, че Сърбия ще проучи по-нататък въпроса.

"Това е безпрецедентно престъпление и ние, като страна, ще се занимаваме с това много сериозно", закани се президентът.

По-рано сръбският учен Любиша Ракич каза, че количеството обеднен уран, който е хвърлен в балканските държави по време на операциите на НАТО, би било достатъчно, за да се създадат 170 бомби като тази в Хирошима. Сред най-широко разпространените последици за здравето от употребата на такива оръжия са нарушена функция на щитовидната жлеза, рак и проблеми с плода при бременност.