При това темпо Сърбия ще затвори преговорните глави за присъединяване към ЕС след 12 г. Това предупреди бившият вицепремиер на страната Сузана Грубешич, която в момента е генерален секретар на Европейското движение в Сърбия, информира B92.

Грубешич поясни пред всекидневника Danas, че при тази скорост на Сърбия ще й отнеме 6 г. да отвори всички преговорни глави и 12 г. да ги затвори.

До момента са отворени само 12 глави за четири години, две са временно затворени.

Следователно е важно да ускорим процеса, така че през 2023 г. да затворим всички глави и да подпишем договора за присъединяване към ЕС, който ще бъде ратифициран от държавите за период от година и половина или две години, добави тя.

Грубешич продължи, че всичко това е при положение, че през февруари ЕС излезе със стратегия за разширяване на съюза, като 2025 г. се посочи като годината, в която ще се присъединят Сърбия и Черна гора.

Според нея най-голямата пречка е диалогът с Прищина, тъй като според някои сценарии въпросът трябва да бъде разрешен до края на мандата на шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини, който изтича в края на 2019 г.

Бившият вицепремиер посочи и друго препятствие - преговорни глави 23 и 24, които се отнасят до правораздаването и основните права - правосъдие, свобода и сигурност.