Сърбия трябва да търси споразумение за подялба с Косово, за да сложи край на спора, който пречи на Белград да се присъедини към ЕС.

Това заяви сръбският военен министър Александър Вулин, цитиран от "Ройтерс".

Белград отказва да признае независимостта на Косово, бивша сръбска провинция и дом на 120 000 етнически сърби, въпреки че Брюксел оказва натиск двете страни да подобрят отношенията си като предварително условие за еврочленство.

На кръгла маса за Косово Вулин не каза конкретно коя част от страната трябва да бъде поделена, но подобни призиви са отправяни и в миналото, отнасящи се до Северно Косово.

Река Ибър разделя Северно Косово от останалата част на страната. Там живеят 50 000 етнически сърби, които все още се противопоставят на Прищина и възприемат Белград като тяхното правителство.

Вулин заяви на кръглата маса, която е част от националния диалог за Косово, че в Косово трябва да има постоянна граница, разделяща албанците от сърбите.

Вулин каза още, че процесът по спиране на "Велика Албания" (проект за експанзия на албанските националисти) трябва да започне в Косово и Метохия.

Той добави, че Сърбия не трябва да позволява "Велика Албания" да бъде създадена до границите й и да позволи на други да прекрояват тези граници.

"Трябва да се признае, че не се търси решение и че преговорите не се водят с Прищина, а с Тирана", каза министърът, цитиран от Beta.

Според него "албанският фактор" на Балканите "не е случаен".

По-късно днес Европейската комисия ще обяви стратегията си за Западните Балкани, в която 2025 г. ще се посочи като цел за присъединяването на Сърбия и Черна гора към съюза.

По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич намекна, че подялбата е възможно решение на териториалния спор, но това не е правителствена политика.

С помощта на ЕС през 2013 г. Белград и Прищина сключиха споразумение да се даде на населени със сърби територии в Косово по-голяма автономия и да се гарантира защитен статут на православните манастири. Много косовски албанци се обявиха против тези мерки, тъй като се страхуват от сръбско влияние.

Белград обвинява Прищина, че не изпълнява споразумението, което се отрича от косовските власти.

Косово е признато за независима държава от 115 страни, включително 23 от 28-те страни членки на ЕС, но Русия и Китай блокират членство на страната в ООН.