Сърбия планира да се договори с Обединените арабски емирства да ѝ предоставят кредит в размер на два до три милиарда евро, съобщи ИТАР-ТАСС.

Заместник-председателят на правителствения комитет за сътрудничество с Обединените арабски емирства Младжан Динкич, който беше финансов министър, заяви, че първият вицепремиер в сръбското правителство Александър Вучич ще замине с тази цел на 26 октомври в Абу Даби.

Това е голяма сума и на практика е невъзможно да бъде получена от когото и да било, освен от емирствата, заяви Динкич.

Преди това Белград се договори да му бъде предоставен суверенен кредит в размер на 400 милиона долара от Фонда за развитие на ОАЕ и още 400 милиона долара от големия агропромишлен концерн "Ал Дахра".

Преди една седмица правителството на Сърбия обяви, че въвежда строги мерки на икономии и с цел да съкрати бюджетния дефицит, който според оценките на МВФ достига до седем процента. Освен това се планира да бъде активизирана дипломацията с цел привличане на чуждестранни инвеститори и кредити. При това външният държавен дълг на Сърбия вече достигна 65 процента от БВП.

През април тази година и Русия предостави на Сърбия кредит от 500 милиона долара. Кредитът е предназначен за попълване на държавния бюджет на Сърбия за тази година. Срокът на погасяване на заема е 10 години, а лихвата 3.5 процента.