САЩ блокираха сделка между Израел и Хърватия за продажба на изтребители Ф-16, информират АФП и "Таймс оф Израел".

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че е ядосана на Израел, тъй като еврейската държава не е поискала одобрение от Вашингтон за продажбата на произведените в САЩ изтребители и модерни електронни системи на самолетите.

Хърватия купува Ф-16 от Израел

Хърватия купува Ф-16 от Израел

Балканската страна модернизира своите ВВС

По-рано тази година стана ясно, че Израел продава остарели изтребители Ф-16 на Хърватия. Става въпрос за дузина Ф-16 за 500 милиона долара.

Гърция, Южна Корея, Швеция и САЩ участваха в търга в Хърватия за подмяна на остарелите руски МиГ-21.

Хърватия избира между "Грипен" и Ф-16 от Израел

Хърватия избира между "Грипен" и Ф-16 от Израел

Отхвърлени са оферти на САЩ и Гърция

Позовавайки се на израелски източници, Канал 10 съобщава, че администрацията на Тръмп недоволства от Израел заради добавени електронни системи на самолетите израелско производство като част от усилията да убеди Хърватия да купи изтребителите.

САЩ вярват, че Израел несправедливо е спечелил от действията, защото самолетите са американски и се предполага, че не трябва да се продават на трета страна без одобрението на Вашингтон.

Сърбия гневна на Израел

Сърбия гневна на Израел

Сърбия е дълбоко разочарована от участието на израелски изтребители

От друга страна Хърватия е бясна от забавянето на продажбата и наскоро е заявила пред израелските власти, че работи по разрешаването на казуса със САЩ. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е повдигнал казуса по време на срещата си с държавния секретар Майк Помпео в Брюксел в понеделник.

"Аз подкрепям, но военният министър Матис е против споразумението, той е, който я блокира", казал Помпео.