САЩ да не действат от позицията на силата и имперските амбиции по отношение на Русия. Това предложи руският президент Владимир Путин на 14-ата „Пряка линия” Въпрос&Отговор в Москва.

Маратонът продължи близо 4 часа. Държавният глава на Русия отговори на 80 въпроса.

Путин остави геополитическата еуфория от преди две години и обърна особено внимание на вътрешни проблеми, според анализатори.

 „Ако те изхождат от лъжливи предпоставки за своята изключителност, то това означава, че ще претендират винаги за особено положение, за особени права. Това е гносеологическа, по оценката на специалисти, грешка”, заяви той.  

Трябва да погледнем към корена на проблемите и да действаме не от позицията на силата и диктата, не от позицията на имперските амбиции, а да действаме с уважение към своите партньори. Без това е невъзможно да изградим съвременни демократични международни отношения”, добави Путин.

Иначе по думите му Русия си сътрудничи добре със САЩ по много проблеми, включително в борбата срещу тероризма, по Сирия, неразпространението на оръжия за масово унищожение, иранската ядрена програма, химическите оръжия и други.  

Според него признанието на американския президент Барак Обама, че САЩ са допуснали грешка по отношение на Либия показва, че той е свестен човек. Путин предупреди Вашингтон да не повтарят грешката в Сирия.

Обама смята за най-голяма своя грешка липсата на план за Либия

Обама смята за най-голяма своя грешка липсата на план за Либия

Определя самата намеса като правилна...

Това е друго доказателство, че президентът е свестен човек. Нужна е смелост да признаеш такова нещо, каза Путин, допълвайки, че когато Обама е бил сенатор, той е критикувал правителството за Ирак, но когато е станал държавен глава, той е започнал да прави същите грешки в Либия.

Хубаво е да си признаваш грешките, но лошото нещо е, че поредицата от грешки продължава. САЩ искаха да поемат по същия курс в Сирия. Но ние успяхме да работим със САЩ за избягване на подобен сценарий, подчерта руският държавен глава.

Путин не смята, че партньорите ще вдигнат санкциите срещу Русия в близко бъдеще дори и да бъдат изпълнени минските споразумения. Той подчерта, че Москва ще продължи да налага контрасанкции.

Държавният глава призна, че контрасанкциите на Москва срещу западна продукция са основна причина за по-високите цени, но според него това е оправдано, защото ще помогне за стимулиране на селското стопанство.

Те ще намерят други причини да запазят санкциите, смята той.

Снимка 227951

Източник: ЕПА

Информацията е легитимна, но вместо обвинения, тя е пълна с инсинуации, коментира той скандала с „Панамските документи”.

Колкото повече се приближаваме към изборите, толкова повече подобни публикации ще видим. Страната, която отказва да се движи по линията, винаги ще бъде атакувана по такъв начин, убеден той, имайки предвид опитите на САЩ да налагат позицията си.

Те не публикуваха изопачена информация. Тя беше подготвена от адвокати, а не от журналисти. Става въпрос за „подмятания и спекулация”, продължи руският президент и повтори, че не е споменат никъде и неговият приятел Сергей Ролдугин е похарчил всичките си средства за музикални инструменти.

Според него изнесените документи целят да всеят съмнения върху някои хора. Той намекна, че американски официални лица стоят зад „Панамските документи” и че германският вестник, който е в центъра на публикуваната информация, е собственост на американската банка Goldman Sachs.

По думите му разкритията са "провокация".

На въпроси за Турция Путин обясни, че Русия като цяло е в приятелски отношения със съседите, но има проблеми с някои лидери.

Русия ще търси добри отношения с всички свои съседи. Ние вярваме, че Турция е наш приятел. Но има проблеми с политиците, изтъкна той.

Лидерът на Русия вярва, че турските власти не се борят с радикалните елементи, а точно обратното – сътрудничат им. Според него в Турция има гражданска война.

Всеки пренебрегва факта, че Турция е въвлечена в гражданска война, изпращат се танкове и се извършват удари срещу кюрди, изумен Владимир Путин.

Няма гаранции за безопасността на руснаците в Турция. Турското ръководство се опитва да осигури безопасността на туристите, но големият въпрос е дали ще успее да направи това, продължи още той по темата.

Много страни са засегнати от тероризма. Русия остави сирийската армия в офанзивна позиция. Политически процес трябва да сложи край на сирийския конфликт, коментира той въпроси за Сирия.

Русия изтегли по-голямата част от силите си от Сирия, но остави сирийската армия в позиция да провежда сериозни офанзиви и да си връща градове, категоричен е лидерът на руската държава.

Според него трудно е да се различат бунтовниците от терористите, които се бият в Алепо.

Има много терористични групи в стратегическия град Алепо. Трудно е да се различат. Сирийската армия е в добра позиция там. Опозицията иска да си върне позиции там. Кюрдите и екстремисти се бият помежду си, продължи още той.

По думите му Русия ще подкрепи сирийските кюрди.

През следващите години, от думите на Путин стана ясно, Русия ще продаде оръжия за 50 милиарда долара заради рязкото увеличение на търсенето след операцията в Сирия. Той призна, че по време на операцията са се показали някои недостатъци на руската бойна техника, но повечето проблеми са отстранени.

12-годишната Варя Кузнецова попита Путин кого ще спаси първи, ако Ердоган или Порошенко се давят.

Путин отговори шеговито, че въпросът го е хванал неподготвен. Той поясни, че ако някой е решен да се дави, вие не можете да му помогнете.

Русия е готова да помогне на лидери на други държави в трудна ситуация, ако те искат, поясни той.

Путин смята, че Украйна не изпълнява минските споразумения, призовавайки Запада да работи по-активно с Киев за изпълнението им.

Нуждаем се от стабилна, просперираща Украйна. Конфликтът заради споразумението за асоцииране с ЕС беше изкуствен. Не разбирам защо се случи това. Може би зад това се крие трансфер на власт. Беше представено като цивилизационен избор, но какъв избор беше това? На власт са олигарси и те остават на власт. Тази система беше утвърдена, изтъкна той.

Путин подкрепя украинското предложение за по-голяма роля на ОССЕ в страната.

Запитан за конфликта в Нагорни Карабах, той отговори, че е необходимо дългосрочно решение, компромис.

Русия е заинтересована от разрешаването на този въпрос, защото ние искаме да работим тясно с Азербайджан и Армения”, добави той.

Мислех, че сме приключили преди няколко години, но за съжаление греша, продължи той.

В началото на събитието Владимир Путин говори за икономиката.

Сега руската икономика е по средата – между добро и лошо представяне. Като цяло ситуацията се подобрява и тенденцията е позитивна, подчерта руският лидер.

Имаме позитивна тенденция, но не е приключило. Очакваме БВП да продължи да се свива с 0,3% тази година и следващата година ще видим ръст”, отговори той на въпрос за икономиката на Русия.

По думите му Москва очаква ръст от 1,4% през 2017 година.

Безработицата е на ниско ниво – 5,6%, расте жилищното строителство и селското стопанство, така че не е толкова лошо като цяло, поясни той.

По думите му не става въпрос за печатане на пари, правителството трябва да преструктурира икономиката. Индустриалното производство се увеличи през февруари. Износът на високи технологии се увеличи в сравнение с износа на суровини, каза още той.

Маратонът продължи 3 часа и 40 минути. Над 3 милиона въпроса бяха изпратени на организаторите на събитието. Няколко разследвания са започнати като резултат от нашата програма, обявиха водещите.

Рекордът се запазва – 4 часа и 48 минути през 2013 година.

Инициативата е подета от руския президент през 2001 година. Събитието като цяло е с фокус вътрешни работи. През 2015 година „Пряка линия” продължи 3 часа и 57 минути. Путин отговори на 74 въпроса при получени повече от 3 милиона.

преди 8 години в 16:10 ч.

Путин остави геополитическата еуфория от преди две години и обърна основно внимание на вътрешни проблеми, според анализатори.

преди 8 години в 16:09 ч.

Маратонът продължи 3 часа и 40 минути. Над 3 милиона въпроса бяха изпратени на организаторите на събитието. Няколко разследвания са започнати като резултат от нашата програма, обявиха водещите.

Рекордът се запазва – 4 часа и 48 минути през 2013 година.

преди 8 години в 15:41 ч.

Според него признанието на американския президент Обама, че САЩ са допуснали грешка по отношение на Либия показва, че той е свестен човек. Путин предупреди Вашингтон да не повтаря грешката в Сирия.

преди 8 години в 15:36 ч.

През следващите години, по думите на Путин, Русия ще продаде оръжия за 50 милиарда долара заради рязкото увеличение на търсенето след операцията в Сирия. Той призна, че по време на операцията са се показали някои недостатъци, свързани с руската бойна техника, но повечето проблеми са отстранени.

преди 8 години в 15:25 ч.

Според него европейските студенти са в безопасност в Русия, защото антитерористичните мерки в страната са много по-силни от тези в Европа.

преди 8 години в 15:22 ч.

По 2 500 обаждания и 8 хиляди SMS с въпроси са изпращани на Путин по време на маратона от въпроси.

преди 8 години в 15:08 ч.

Запитан за конфликта в Нагорни Карабах, той отговори, че е необходимо дългосрочно решение, компромис.

Русия е заинтересована от разрешаването на този въпрос, защото ние искаме да работим тясно с Азербайджан и Армения”, добави той.

Мислех, че сме приключили преди няколко години, но за съжаление греша, продължи той.

Последно обновление в 15:10 ч. на 14.04

преди 8 години в 14:59 ч.

Путин смята, че Украйна не изпълнява минските споразумения

Путин смята, че Украйна не изпълнява минските споразумения, призовавайки Запада да работи по-активно с Киев за изпълнението им.

Нуждаем се от стабилна, просперираща Украйна. Конфликтът заради споразумението за асоцииране с ЕС беше изкуствен. Не разбирам защо се случи това. Може би зад това се крие трансфер на власт. Беше представено като цивилизационен избор, но какъв избор беше това? На власт са олигарси и те остават на власт. Тази система беше утвърдена, изтъкна той.

Путин подкрепя украинското предложение за по-голяма роля на ОССЕ в страната.

Последно обновление в 15:06 ч. на 14.04

преди 8 години в 14:43 ч.

Основните моменти

Основните моменти:

Проблемите с руските пътища продължават да се увеличават;

Единственото решение за Сирия е политическото;

Русия никога няма да бъде обградена от враждебно настроени страни;

Москва е готова да протегне ръка към всеки партньор, който поиска помощ;

Ситуацията с руската икономика не е черна или бяла, а сива;

„Панамските документи” са коректни;

С всеки американски президент може да се разбере, ако уважава Русия;

Санкциите няма да бъдат вдигнати скоро.

преди 8 години в 14:25 ч.

Путин не смята, че партньорите ще вдигнат санкциите срещу Русия

Путин не смята, че партньорите ще вдигнат санкциите срещу Русия в близко бъдеще дори и да бъдат изпълнени минските споразумения. Той подчерта, че Москва ще продължи да налага контрасанкции.

Те ще намерят други причини да запазят санкциите, смята той.

Последно обновление в 14:32 ч. на 14.04

преди 8 години в 14:24 ч.

За Кадиров

Крайни обръщения от регионални лидери, включително от чеченския лидер Кадиров, по адрес на опоненти не насърчават стабилност, предупреди Путин.

преди 8 години в 14:21 ч.

Над 3 милиона души са изпратили въпроси в началото на третия час на мероприятието.

преди 8 години в 14:21 ч.

Путин се шегува за предстоящите парламентарни избори

„Няма значение кой гласува, има значение кой брои гласовете”.

преди 8 години в 14:19 ч.

Според експерти тонът на Путин по отношение на международните отношения е доста помирителен.

преди 8 години в 14:13 ч.

Кой е лош за Русия – Клинтън или Тръмп?

Трябва да видим кой е по-добрият, а не по-лошият”, отговори Путин на въпрос.

Миналата година на събитието руският лидер похвали американския милиардер за разлика от днес.

Според него в САЩ има липса на политически избор – двама от семейство Буш и сега друг от семейство Клинтън се бори за президентския пост.

Последно обновление в 14:29 ч. на 14.04

преди 8 години в 14:11 ч.

Путин предлага на САЩ да не действа от позицията на сила и имперски амбиции по отношение на Русия.

По думите му Русия си сътрудничи добре със САЩ по много проблеми, включително в борбата срещу тероризма, по Сирия, неразпространението на оръжия за масово унищожение, иранската ядрена програма, химическите оръжия и други.  

преди 8 години в 14:07 ч.

Руският лидер беше попитан за аферата „Панамските документи"

Информацията е легитимна, но вместо обвинения, тя е пълна с инсинуации, смята той.

Колкото повече се приближаваме към изборите, толкова повече подобни публикации ще видим. Страната, която отказва да се движи по линията винаги ще бъде атакувана по такъв начин, убеден той.

Те не публикуваха изопачена информация. Тя беше подготвено от адвокати, а не от журналисти. Става въпрос за „подмятания и спекулация”, продължи руският президент и повтори, че не е споменат никъде и неговият приятел Сергей Ролдугин е похарчил всичките си средства за музикални инструменти.

Според него изнесените документи целят да посеят съмнения върху някои хора. Той намекна, че американски официални лица стоят зад „Панамските документи” и че германският вестник, който стои в центъра на публикуваната информация, е собственост на американската банка Goldman Sachs.

По думите му разкритията са "провокация".

Последно обновление в 14:34 ч. на 14.04

преди 8 години в 13:46 ч.

9-годишна зададе въпрос на Путин дали яде овесена каша за закуска или дали го карат да яде такава закуска.

„Никой не ми нарежда какво да правя. Да, аз ям овесена каша всеки ден. Дори аз я обичам повече от преди. Когато имаш по-малко зъби, повече започваш да харесваш овесена каша”, отговори той.

преди 8 години в 13:39 ч.

 

11-годишната Анжела попита президента на Русия какви три желания ще поиска, ако хване златната рибка.

Не трябва да разчитаме на чудеса. Трябва да работим с ръцете си. Иначе ние няма да имаме нищо, както в известна приказка на Пушкин", отговори той.

преди 8 години в 13:32 ч.

Путин отговори на въпрос за личния си живот с шега: „Това може да засегне нашия обменен курс и цените на петрола”.

преди 8 години в 13:29 ч.

За контрасанкциите

Путин призна, че контрасанкциите на Москва срещу западна продукция са основна причина за по-високите цени, но според него това е оправдано, защото ще помогне за стимулиране на селското стопанство.

преди 8 години в 13:26 ч.

През първия час повече от 20 въпроса

През първия час Путин отговори на повече от 20 въпроса. Към него са отправени 2,3 милиона въпроса, включително 1,5 милиона позвънявания, 400 хиляди SMS-а и повече от 70 хиляди в социалната мрежа "ВКонтакте", която за първи път е включена в събитието.

Ето и някои от акцентите:

Путин: Не много страни искат да изградят мост до Крим;

Не зависи от Русия възобновяването на полетите до Египет и Турция;

Правителството на Египет не винаги се бори успешно срещу радикалните елементи, а също така опасно е за Русия да се провеждат полети до Египет към момента.

преди 8 години в 13:05 ч.

В Турция има гражданска война - Путин

На въпроси за Турция Путин обясни, че Русия като цяло е в приятелски отношения със съседите, но има проблеми с някои лидери.

Русия ще търси добри отношения с всички свои съседи. Ние вярваме, че Турция е наш приятел. Но има проблеми с политиците, изтъкна той.

Лидерът на Русия вярва, че турските власти не се борят с радикалните елементи, а точно обратното – сътрудничат им. Според него в Турция има гражданска война.

Всеки пренебрегва факта, че Турция е въвлечена в гражданска война, изпращат се танкове и се  извършват удари срещу кюрди, изумен Владимир Путин.

Няма гаранции за безопасността на руснаците в Турция. Турското ръководство се опитва да осигури безопасността на туристите, но големият въпрос е дали ще успее да направи това, продължи още той по темата.

Последно обновление в 13:20 ч. на 14.04