САЩ за кратко детронираха Саудитска Арабия като най-големия износител на петрол в света, обяви Международната агенция по енергетика, цитирана от "Ройтерс".

В месечния си доклад агенцията отбелязва, че в момента цените на петрола са около 20% по-ниски в сравнение с преди година, което подпомага потреблението.

"Процъфтяващото шистово производство позволи на САЩ да се доближи и за кратко да изпревари Саудитска Арабия като най-големия износител на петрол в света...през юни, след като износът на суров петрол достигна над 3 милиона барела на денонощие", отбелязва агенцията.

Базираната в Париж агенция поддържа прогнозата си за ръста на търсенето на петрол на глобално ниво през 2019 г. на 1,1 милиона барела на денонощие и 1,3 милиона барела на денонощие следващата година, като се предполага, че няма да настъпи ново дъно в китайско-американските търговски преговори и ще отслабне напрежението с Иран.

Агенцията очаква сериозен ръст на производството на петрол извън ОПЕК, най-вече от САЩ, Бразилия и в Северно море.

Износът на американски суров петрол през юни се увеличи до повече от 3 милиона барела на денонощие. Саудитска Арабия сериозно намали производството, а Русия се опитва да се справи със замърсяване в един от основните петролопроводи.

Прогнозата е производството на петрол извън ОПЕК да нарасне до 2,3 милиона барела през 2020 г., което с 400 000 барела повече в сравнение с тази година.

Междувременно търсенето на петрол от ОПЕК се очаква да достигне 28,3 милиона барела на денонощие през първата половина на 2020 г., 1,4 милиона барела по-малко в сравнение с произведеното от групата през август.

Иран продължава да страда от санкциите на САЩ. На месечна база през август страната е изнесла едва 200 000 барела на денонощие. Година по-рано Иран изнася 2,1 милиона барела на денонощие.