Държавният департамент на САЩ одобри оръжейна сделка с Бахрейн за повече от 3,8 милиарда долара, информира Ройтерс.

САЩ ще доставят изтребители Ф-16, ракети, патрулни кораби и други, поясниха от Пентагона.

Одобрението съвпада с уведомлението на Държавния департамент до Конгреса, което спря подобна оръжейна сделка миналата година заради съображения, свързани с човешките права в монархията.

Пентагонът пояснява, че предложените продажби включват доставяне на 19 самолета F-16V на стойност 2,7 милиарда долара. Други потенциални продажби включват два малки патрулни кораба с картечници, 221 противотанкови ракети и 1,8 милиарда долара за модернизиране на самолети Ф-16 на Бахрейн.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отношенията на Вашингтон с Бахрейн ще се подобрят, след като се срещна с краля на страната по време на визита в Саудитска Арабия.

Но през юни американският сенатор Боб Коркър, председателят на сенатската комисия по външни работи, подчерта, че ще блокира оръжейни сделки на САЩ с държави от Персийския залив, докато не разрешат спора с Катар.

Американски представител заяви вчера, че предложените сделки са одобрени от комисиите по външни работи в двете камари на Конгреса на САЩ.