Сърбия ще обяви ливанската групировка "Хизбула" за терористична организация. Държавният департамент на САЩ похвали балканската държава за решението, пише "Таймс ъв Израел".

Решението е още една значима стъпка към ограничаване на способностите на тази подкрепяна от Иран терористична организация да действа в Европа, обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео и подчерта, че това е част от историческите ангажименти, които Тръмп осигури за нормализиране на икономическите отношения между Сърбия и Косово. Помпео подчерта, че САЩ ще продължат да призовават ЕС и европейските държави да забранят "Хизбула" и да осъзнаят реалността, че няма разлика между военното и политическото крило на терористичната организация.

По-рано този месец от пресцентъра на премиера на Израел Бенямин Нетаняху съобщиха, че еврейската държава ще установи дипломатически отношения със Сърбия и Косово, а също така двете страни ще отворят свои посолства в Йерусалим.

Договореностите изглежда са част от споразумение между Косово и Сърбия, постигнато с посредничеството на САЩ. Двете страни подписаха отделни споразумения с Вашингтон относно нормализиране на икономическите отношения между балканските държави.