Правителството на САЩ възнагради американската компания Novavax с 1,6 милиарда долара за създаване на ваксина срещу коронавируса, информира "Ройтерс".

С парите компанията трябва да тества, рекламира и произведе потенциална ваксина против коронавируса в САЩ. Целта е 100 милиона дози до януари 2021 г.

Откриването на ваксина срещу COVID-19 може да отнеме години

Откриването на ваксина срещу COVID-19 може да отнеме години

Според Манойлов колко опасен е коронавирусът науката би могла да каже след години

Това е най-голямото възнаграждение към така наречената операция Warp Speed - програма на Белия дом за бърз достъп до ваксини и лечения в борбата с коронавируса.

От Novavax коментираха пред осведомителната агенция, че парите са за производство на 100 милиона дози, доставянето им ще започне от последното тримесечие на тази година и може да завърши през януари-февруари следващата година. Парите също покриват разходите по провеждането на третата фаза от тестовете - финалното изпитание на потенциална ваксина върху хора, което може да започне най-рано от октомври.

Две европейски компании напредват с ваксината за COVID-19

Две европейски компании напредват с ваксината за COVID-19

Ваксина се разработва и никой няма гаранция дали тя ще бъде намерена

Повече от 140 екипа от изследователи се опитват да разработят безопасна и ефикасна ваксина против коронавируса.

Биотехнологичната компания Regeneron Pharmaceuticals Inc съобщи, че правителството на САЩ е отпуснало 450 милиона долара за създаването и предоставянето на лекарство срещу коронавируса.

Противовирусният коктейл REGN-COV2 е изпитван отделно за лечение и превенция на коронавирус, поясниха от компанията.