САЩ обявиха, че ще продължат да признават опозиционера Хуан Гуайдо като президент на Внецуела, въпреки че спорните парламентарни избори дадоха на президента Николас Мадуро пълен контрол над законодателния орган, информира АФП.

Мадуро и съюзници печелят парламентарните избори във Венецуела

Мадуро и съюзници печелят парламентарните избори във Венецуела

Мадуро вече има пълен контрол над политическите институции в страната

"САЩ ще продължат да признават временно изпълняващия длъжността президент Гуайдо и легитимното Национално събрание", се казва в съобщение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Международната общност не може да позволи на Мадуро, който е незаконно на власт, защото открадна изборите през 2018 г., да спечели след кражба на втори вот", допълва Помпео.

"Зомбито проговори!": Венецуела отговори на Помпео за изборите

"Зомбито проговори!": Венецуела отговори на Помпео за изборите

САЩ претърпели пълен провал във Венецуела

Европейският съюз също отхвърли резултатите от парламентарните избори в латиноамериканската държава, които сочат, че режимът на Мадуро печели мнозинство.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че гласуването не е покрило минималните международни стандарти.

Тази липса на зачитане на политическия плурализъм и дисквалифицирането и преследването на опозиционни лидери не позволява на ЕС да признае този изборен процес като заслужаващ доверие или прозрачен, каза той и подчерта, че резултатите не представляват волята на венецуелския народ.

Мадуро и левите му съюзници събраха 67,7% подкрепа на вота при 80% от обработените протоколи, но по-голямата част от опозицията бойкотира вота.

Борел отбеляза, че външните министри на страните членки, които се срещнаха в Брюксел днес, призоваха венецуелските власти да започнат преходен процес към намиране на мирно и трайно решение на политическата криза чрез прозрачни президентски и парламентарни избори.