САЩ и ЕС призоваха Косово и Сърбия да работят за деескалация на напрежението помежду си и да постигнат споразумение, съобщиха световните информационни агенции. 

Това направиха американският президент Доналд Тръмп и шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Тръмп изпрати писмо до косовския си колега Хашим Тачи, с което го призова да работи за постигане на "историческа сделка" със Сърбия.

Провалът на тази възможност ще има тежки последствия, предупреди Тръмп и припимни колко ангажирани са САЩ с успеха на Косово като независима страна.

Изявлението на Могерини бе поредно по темата за последния месец.

Тя проведе пресконфренция със сръбския премиер Ана Бърнабич, който определи като най-голямата регионална заплаха създаването на косовска армия.

Белград вече получи уверенията на Прищина, че армията не е заплаха за него.

Могерини припомни, че пътят и на двете държави към ЕС минава през уреждането на конфликта им и също като Тръмп предупреди, че последствията от провала ще бъдат тежки.

Косово одобри преговорен екип със Сърбия

Косово одобри преговорен екип със Сърбия

Той ще се състои от 12 души от правителството, опозицията и гражданското общество

Преди дни Прищина одобри преговорен екип със Сърбия. Гласуването бе било проведено при отсъствие в парламента на опозицията.

Преговорният екип ще се състои от 12 души от правителството, опозицията и гражданското общество.

Очаква се прокарването и на съответния закон.

Припомняме, че преговорите между двете държави текат с години, откакто Косово обяви едностранно независимост през 2008 година, като отношенията напоследък отново се обтегнаха.

Причина за това бяха наложеното от Косово 100%-во увеличение на митата върху вноса на сръбски стоки, както и създаването на косовска армия.

До момента Косово е признато за държава от 110 страни, сред които и САЩ.