Европол и полицията на САЩ удариха основните медии на ДАЕШ ("Ислямска държава") при координирана трансатлантическа операция в няколко държави, съобщиха от европейската полицейска агенция, цитирана от АФП.

В съобщение на шефа на Европол Роб Уейнрайт се казва, че операцията е нанесла голяма дупка във възможностите на ДАЕШ да разпространява онлайн пропаганда и да радикализира младите хора в Европа.

Двудневната операция, проведена в сряда и четвъртък, е последната фаза от кампания, започната през 2015 г. Тя беше насочена предимно към новинарската агенция "Амак", използвана от ДАЕШ за разпространение на посланията на екстремистката организация и съобщенията, с които групировката поемаше отговорност за терористични атаки.

Ударени са също радио "Ал Баян" и медиите "Халуму" и "Нашир". В съобщението на Европол се допълва, че възможностите за разпространение на терористични материали са компрометирани.

В операцията са участвали и други агенции на ЕС. Тя е водена от белгийската федерална прокуратура. Полицията е иззела сървъри в Холандия, Канада и САЩ, а също така цифров материал в България, Франция и Румъния.