САЩ и Франция обвиниха правителството на сирийския президент Башар Асад в подкопаване на преговорите за прекратяване на гражданската война, съобщава „Франс прес”.

Вчера вечерта специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура обяви, че преговорите за Сирия в Женева се преустановяват до 25 февруари, тъй като липсва прогрес, а и опозицията е поискала да се оттегли.

Френският външен министър Лоран Фабиюс обвини Дамаск и Русия в „парализиране на мирните усилия” със стартирането на офанзива до Алепо, където беше разбита наложена от близо 3 години блокада над две шиитски населени места. Според него световните сили ще проведат „задълбочени консултации” за техните действия по време на предстояща конференция за отпускане на пари за подпомагане на сирийците.

Преговорите за Сирия с пауза до 25 февруари

Преговорите за Сирия с пауза до 25 февруари

Паузата в преговорите

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че опитите на Дамаск да заграби територия, докато се провеждаха преговори, доказват, че правителството на Сирия не е сериозно по отношение на разговорите.

Продължаващите атаки на сирийските правителствени сили, подпомагани с руски въздушни удари, в контролирани от опозицията райони...ясно сигнализираха за намерението да се търси военно решение, а не политическо, добави топ дипломатът на САЩ.

В Лондон ще се проведе конференция на донори, която има за цел събиране на 9 милиарда долара хуманитарна помощ за Сирия и подпомагане на съседните страни да се справят с милионите мигранти. Преди да започне срещата Великобритания обяви, че ще отпусне 1,6 милиарда евро в периода 2016-2020 година. Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че страната ще отпусне 2,3 милиарда евро помощ за сирийците до 2018 г..

През 2015 година бяха събрани 3,3 милиарда долара.

Междувременно Русия заяви, че съжалява за отлагането на мирните преговори и изрази надежда те да продължат.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна, че никой не е очаквал, че ще бъде просто и бързо.

По-рано руското военно министерство информира, че руски военен съветник е бил убит в Сирия при обстрел от страна на ДАЕШ („Ислямска държава”). Песков потвърди, че е загинал, но не разкри името му.

В Сирия е бил убит руски военен съветник

В Сирия е бил убит руски военен съветник

Той е загинал

Ройтерс съобщава, че днес Кери е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров. Държавният секретар заяви преди начало на донорската конференция в Лондон, че са постигнали съгласие с Лавров да обсъдят как да се наложи примирие в Сирия и как да се намери начин за предоставяне на хуманитарен помощ за нуждаещите се в близкоизточната страна.