САЩ и Германия стартираха нова инициатива в четвъртък, за да спрат тревожното нарастване на антисемитизма и отричането на Холокоста по целия свят, съобщава АП. 

Двете правителства обявиха началото на американско-германския диалог за Холокоста, който се стреми да обърне тенденцията, която се наложи по време на пандемията на коронавируса на фона на нарастването на политическия популизъм в Европа и САЩ

Диалогът създава начин за разработване на образователни инструменти и инструменти за обмен на информация, които да учат младежите и други за престъпленията на нацистите и техните сътрудници.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, германският външен министър Хайко Маас и няколко оцелели от Холокоста присъстваха на откриването на Мемориал на убитите евреи в Европа в Берлин.

Всички цитират връзка между отричането на Холокоста, ревизионизма и невежеството за нарастващия антисемитизъм, както и към по-широката дискриминация срещу малцинствата.

"Отричането на Холокоста и други форми на антисемитизъм често вървят ръка за ръка с хомофобия, ксенофобия, расизъм, друга омраза", каза Блинкън, който е доведен син на оцелял от Холокоста.

Facebook започва да премахва съдържание, отричащо Холокоста

Facebook започва да премахва съдържание, отричащо Холокоста

Блокира "антисемитските стереотипи за колективната власт на евреите"

Около това се събират "тези, които се стремят да съборят нашите демокрации, което сме виждали и в двете ни страни и често е предвестник на насилие."

Маас повтори коментарите на Блинкън, подчертавайки важността на Германия - "страната на извършителите", каза той, като пое водеща роля в проекта.

"През последните години видяхме, че в нашето общество се появяват антисемитизъм и расизъм", каза Маас.

"Помислете само за значката "Жълта звезда", която се вижда при демонстрации срещу мерките за COVID, за потока от антисемитски теории на конспирацията в интернет, за нападенията над синагогите и срещу евреите, живеещи в нашите страни, за бунтовниците пред Бундестага или щурма на тълпата в столицата на САЩ."

С напредването на възрастта им, което значително намали броя на оцелелите от Холокоста и избледняват спомените от първа ръка за жестокостите, Блинкън и Маас заявиха, че новият диалог ще създаде иновативни начини за обучение на по-младите поколения за Холокоста и причините, довели до масово унищожение на евреи и други в нацистка Германия и на други места.

"Шоа (Холокоста) не беше рязко падане, а постепенно спускане в тъмнината", коментира Блинкън.

Маас: Германия е отговорна за ВСВ и Холокоста

Маас: Германия е отговорна за ВСВ и Холокоста

Германия знае своето минало и изразява ясна позиция срещу "безсрамния начин" за пренаписване на история