Преговорите между Съединените щати и Иран по ядреното споразумение от 2015 г. се очаква да приключат скоро във Виена, съобщи "Политико" в понеделник, цитирайки западни служители, които са пряко запознати с въпроса.

Очаква се както Вашингтон, така и Техеран да завършат последния проект на сделката след обсъждане на технически въпроси, които остават отворени.

Окончателният план излага стъпките, които Иран и САЩ ще трябва да предприемат, за да се върнат към пълното прилагане на първоначалното иранско ядрено споразумение от 2015 г., официално наречено Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA).

"Има реален шанс за споразумение, но все още има редица несигурности, както винаги", каза един от източниците.

Иранските ядрени преговарящи ще се върнат в Техеран от Виена след дни на непреки преговори с Вашингтон, съобщи държавната информационна агенция ИРНА в понеделник. Ще продължат консултациите с координатора на преговорите и другите страни, добавя ИРНА, цитирана от "Ройтерс".

Техеран е предоставил "първоначален отговор" на "окончателния" проект, коментира неназован високопоставен служител от Министерството на външните работи на Иран пред ИРНА.

"Тези въпроси обаче изискват цялостен преглед и ние ще предадем нашите допълнителни коментари и съображения", след като преговарящата делегация се върне от Виена в Техеран, обясни източникът.

Съобщава се, че по-рано през деня главният преговарящ на Европейския съюз в преговорите Енрике Мора е раздал текста на "окончателния" проект на всички участващи страни за разглеждане.

"Ако няма възражения, ядрената сделка ще бъде възстановена", написа руският преговарящ Михаил Улянов в Twitter.

САЩ са готови "бързо да сключат сделка" за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. въз основа на предложенията, направени от Европейския съюз, каза говорител на Държавния департамент в понеделник.

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка

Възобновиха преговорите за иранската ядрена сделка

Засега разговорите се водят на ниско ниво