Американският президент Барак Обама приветства младия премиер на Канада Джъстин Трюдо и неговата „доста добре изглеждаща канадска делегация” в Белия дом. Пищното посещение има за цел да подмлади отношенията между двата съседа, съобщава „Франс прес”.

Първата за последните 20 години церемония по държавно посрещане на канадски лидер се проведе в южната морава в Белия дом с участието на церемониален караул и оркестър.

Двамата после се срещнаха в Овалния кабинет и дадоха пресконференция в Градината с рози на Белия дом. Вечерта Обама ще даде държавна вечеря за госта си.

Няма две държави, които да постигат съгласие по всичко, но малко са страните, които си съвпадат по начина, по който САЩ и Канада действат, изтъкна Обама на пресконференцията.

Американският президент каза, че ще говори пред канадския парламент по време на посещение това лято, след като Трюдо го покани.

По-рано 54-годишният държавен глава на САЩ определи 44-годишния Трюдо като близък приятел, който споделя вярата си във важността на здравеопазването, правата на гейовете и борба с климатичните промени.  

Гордея се да бъда първият американски президент, който стои до канадски премиер и да имам възможност да кажа това пред двете нации - здравеопазването не е привилегия за малцина, а сега е право за всички, изтъкна американският президент.

Отдавна е казано, че можеш да избираш приятелите си, но не можеш да избереш съседите си. САЩ и Канада са благословени да бъдат съседи, каза той, допълвайки, че двете държави са най-близките приятели.

Ние сме две различни държави, но дни като този ни напомнят, че сме като един голям град, смята Обама.

Обама после се пошегува по отношение коя от двете страни прави по-хубава бира и за канадското национално обсебване – хокеят на лед.

Къде е сега „Купа Стенли?”, попита той. „Съжалявам, не е ли в моя град с Chicago Blackhawks?”, пошегува се лидерът на САЩ.

Трюдо отвърна, че триото суперзвезди Патрик Кейн, Джонатън Тийвс и Дънкан Кейт, които играят в отбора от Чикаго, са сред най-великият износ на Канада.

В целия свят няма такива отношения като канадско-американските, изтъкна премиерът на Канада.

По-рано от Белия дом обявиха, че Канада се е съгласила да изпълни целта на САЩ за намаляване на „емисиите от метан в петролния и газовия сектор с 40-45% под нивата от 2012 година до 2025 година”.

Двете държави също са постигнали съгласие по мерки за по-добро управление на дивата природа в Арктика, създавайки с малко влияние върху околната среда морски коридори и управление на риболовните пазари.