Преговорите между талибаните и САЩ в Катар навлязоха в четвъртия си ден, съобщава АФП, позовавайки се на екстремисткото движение.

Двете страни се опитват да се договорят за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан.

Талибаните отказаха преговори със САЩ в Пакистан

Талибаните отказаха преговори със САЩ в Пакистан

Не желаят да се занимават пряко с афганистантското правителство

Говорител на талибаните потвърди пред осведомителната агенция, че "дискусиите все още продължават".

"Ние ще съобщим подробности по-късно, когато постигнем споразумение", отбеляза представителят.

Мирното споразумение може да открие пътя за участие на талибаните в следващото правителство на Афганистан.

"Двете страни обсъждат различните аспекти за изтеглянето на американските войници", подчерта високопоставен талибански командир, който се укрива в Пакистан. Той добави, че в края на деня или в петък има вероятност да бъде публикувана декларация от разговорите.

Министерството на външните работи на Пакистан също потвърди, че преговорите между двете страни продължават. Няма коментар от американското посолство или НАТО в Кабул.

Във вторник САЩ съобщиха, че са възобновили преговорите с талибаните в Катар, където специалният посланик на Вашингтон Залмай Халилзад преговаря с представители на талибаните.

Според експерти продължаването на разговорите представлява "безпрецедентен" напредък.

Преговорите предимно са с фокус три важни точки: изтеглянето на американските войски от страната, обещание Афганистан да не се превръща в база за бъдещи нападения срещу други държави и потенциално прекратяване на огъня.

Вашингтон настоява талибаните да започнат да преговарят с афганистанското правителство, което обаче се отхвърля, тъй като екстремистите разглеждат Кабул като марионетка на американците.

Талибаните и САЩ отложиха преговорите заради разногласия

Талибаните и САЩ отложиха преговорите заради разногласия

Войната в Афганистан е най-продължителната в историята на САЩ

САЩ не са единствените, които преговарят с талибаните. През последните месеци Русия и Иран проведоха срещи с екстремистите, а Китай отправи покана. Саудитска Арабия, ОАЕ и Пакистан също участват в кампанията на САЩ.