Афганистанските талибани отрекоха появилите се в пакистанските медии съобщения, че са готови да подновят срещите си със специалния пратеник на САЩ Залмай Халилзад в Исламабад, предаде "Ройтерс". 

Те отново заявиха, че не желаят да се занимават пряко с афганистанското правителство.

Пакистанските вестници и телевизиите съобщиха, че срещата в Исламабад е в перспектива след дискусии между Халилзад и пакистански представители, включително премиера Имран Хан.

Според талибански лидери регионалните сили, включително Пакистан, са се обърнали към тях и са искали те да се срещнат с делегацията на САЩ в Исламабад и да включат афганистанското правителство в мирния процес, но тази възможност е била отхвърлена.

Талибаните призоваха САЩ да започнат мирни преговори за Афганистан

Талибаните призоваха САЩ да започнат мирни преговори за Афганистан

Зоват американския народ да притисне Тръмп към преговори

"Искаме да стане ясно, че няма да проведем никаква среща със Залмай Халилзад в Исламабад", заяви говорител на талибаните Забиулах Муджахид.

Преговорите между двете страни се забавиха, след като талибаните обвиниха Халилзад в отклонение от договорения дневен ред и няма яснота кога могат да бъдат възобновени.

"Отново подчертаваме, че никога няма да проведем среща с афганистанското правителство, тъй като знаем, че те не са в състояние да отговорят на нашите искания", заяви един от висшите талибански лидери, който говори анонимно.

Съединените щати твърдят, че всяко споразумение в Афганистан трябва да бъде международно признато от афганистанско правителство и талибаните, които досега са отказвали да говорят с администрация, която те описват като незаконен куклен режим.

Талибанският лидер заяви, че мирните преговори с американската делегация могат да бъдат възобновени, ако бъдат уверени, че ще бъдат обсъдени само три въпроса - изтегляне на САЩ от Афганистан, обмен на затворници и премахване на забраната за движението на талибански лидери.

Тежки боеве между талибаните и правителствените сили в Афганистан

Тежки боеве между талибаните и правителствените сили в Афганистан

Най-малко 7 афганистански граничари са убити

Халилзад се срещна с пакистанския премиер Имран Хан в четвъртък, както и с външния министър Шах Мехмуд Куреши и други официални лица.

Делегация на афганистански талибани проведе кръг от преговори миналия месец с представители на САЩ в Абу Даби.

Изявлението не дава повече подробности за преговорите, но няколко местни телевизионни канала съобщиха, че Пакистан се е съгласил да бъде домакин на следващия кръг от преговори между афганистанските талибани и САЩ в Исламабад.

Вашингтон отдавна настоява Исламабад да се опира на талибанските лидери, които според него се намират в Пакистан, за да ги заведат на масата за преговори.

Често обвиняват южноазиатската нация, че прикрива талибанските лидери, обвинението, което Исламабад категорично отрича.

САЩ да напуснат Афганистан или ще ги сполети съдбата на СССР, предупредиха талибаните

САЩ да напуснат Афганистан или ще ги сполети съдбата на СССР, предупредиха талибаните

Вашингтон обмисля да намали американския контингент в Афганистан