Във Виетнам започва първата фаза от общият план с бившият враг САЩ, по изчистване на околната среда от останките на причинилото тежки поражения върху хора и природа вещество диоксин наречено „Agent orange".

Работата е концентрирана основно около бивши военни бази в централен Виетнам където хербецидът е бил съхраняван в големи количества по време на войната преди три десетилетия.

По време на войната, американската авиация разпръсква хиляди литри от химикала с цел да унищожи гъстите гори служещи за убежище на партизанските бойци.

Заразяването с диоксин, химикалът използван за направата на Agent orange, причинява рак и тежки дефекти по рождение.

32 милиона долара ще струва почистването от диоксин на 29 хектара земя в един от заразените райони където през 2009г. бе измерено ниво между 300 и 400 пъти по високо на съдържание на вредният химикал.

Виетнамският Червен кръст съобщава за около 3 милиона пострадали от Agent orange. Според САЩ, цифрата е многократно по ниска.
Войната между двете враждуващи страни завършва на 30 април 1975г., когато комунистическите сили на севера успяват да превземат Сайгон. Държавата тогава е обединена под еднопартийно комунистическо управление.