Сенатът прие законопроект, за да предотврати спирането на работата на правителството (шътдаун) в полунощ. След това законопроектът ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп, съобщи Си Ен Ен.

Законопроектът за краткосрочните разходи ще удължи държавното финансиране за една седмица до 18 декември и има за цел да даде на законодателите повече време да постигнат споразумение относно облекчението на Covid кризата и по-широко законодателство за финансиране за нова фискална година.

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

Спазиха крайния срок 20 декември

Сенатор от Върмонт Бърни Сандърс настояваше за гласуване на разпоредба, която би дала на всеки американец бонус от 1200 долара.

Несигурността относно потенциалния шътдаун идва, тъй като депутатите също продължават да се борят за постигане на споразумение относно нов кръг от облекчаване на Covid кризата и по-широк пакет от правителствено финансиране.

11 млрд. долара загуба за икономиката на САЩ от шътдауна

11 млрд. долара загуба за икономиката на САЩ от шътдауна

Икономическият растеж ще е доста по-слаб в сравнение с 2018-а

Припомняме, че преди две години правителството на САЩ частично преустанови работа заради липса на финансиране. Така нареченото "затваряне" е резултат от провалените преговори в конгреса между републиканци и демократи по въпроса за отделяне на средства за строителството на стена по границата с Мексико, за която настояваще президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Сегашната финансова криза се разразява седмици преди новоизбраният президент Джо Байдън да положи клетва за встъпване в длъжност на 12 януари.