От Комисията по бюджета към Конгреса на САЩ обявиха, че неотдавнашното частично затваряне на правителството (шътдаун) е струвало на икономиката на страната приблизително 11 млрд. долара, с трайна загуба от 3 млрд. долара, съобщават американските медии.

Отчитайки отложените правителствени разходи, по-ниското търсене и изгубената продукция от засегнатите федерални работници, докладът, публикуван от бюджетната комисия, посочва, че ударът през първото тримесечие на 2019 г. вероятно ще достигне 8 млрд. долара или 0,2 процента от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Тръмп предупреждава за нов шътдаун, иска си парите за стената

Тръмп предупреждава за нов шътдаун, иска си парите за стената

Тръмп заяви, че се съмнява, че ще приеме по-малко от 5,7 милиарда долара

"Сред онези, които изпитаха най-големите и най-преки отрицателни ефекти, са федералните работници, които са изправени пред забавени обезщетения, както и частни предприятия, които загубиха бизнес", се изтъква в доклада, като се допълва: "Някои от тези частни предприятия никога няма да възстановят този загубен доход."

Освен това в доклада се подчертава, че икономическият растеж на САЩ ще бъде по-бавен през 2019 г., като вероятно ще достигне 2,3 процента в сравнение с 3,1 на сто през миналата година.

Президентът Доналд Тръмп подписа в петък закон, с което временно беше сложен край на най-дългата парализа на правителството в историята на страната.

Конгресът на САЩ одобри сделката за прекратяване на шътдауна

Конгресът на САЩ одобри сделката за прекратяване на шътдауна

И Тръмп подписа документа…