Съединените щати ще унищожат милиони дози ваксини срещу COVID-19 на фона на световния недостиг от препарати срещу вируса, съобщава "Гардиън".

Изданието посочва, че плановете на управляващите, че всеки американец ще иска да си постави ваксина, не са се оправдали.

Срокът на годност на повечето от ваксините започна да изтича още през лятото.

По данни на Американската агенция по храните и лекарствата между март и септември са били бракувани поне 15 милиона дози.

Друго проучване пък показва, че на фона на четвъртата и най-смъртоносна досега вълна в САЩ, между декември и юли 1 милион дози са били изхвърлени в 10 щата.

САЩ са изхвърлили над 15 милиона дози ваксини

САЩ са изхвърлили над 15 милиона дози ваксини

Броят на изхвърлените дози все още е незначителен на фона на поставените

Щатът Луизиана е бракувал 224 000 неизползвани дози от ваксините - количество, което почти се е утроило от края на юли насам.Хиляди дози биват бракувани всеки ден в Уисконсин. В Алабама са хвърлени над 65 000 дози., а в Тенеси - близо 200 000.

Новината идва на фона на световния недостиг на ваксини, докато милиони хора по света все още чакат първите си дози. Едва 1% от населението на бедните страни е получило една доза от препарата от юли насам спрямо повече от половината население на богатите държави.

Голяма част от изхвърлените дози идват от аптеките.

Администрацията на президента Джо Байдън настоява запасите от ваксини в САЩ да се ползват за бустерни дози.

Производителите на ваксини пък вече разработват и варианти, така че да се намали броят на дозите в един флакон от препаратите.

САЩ даряват над 17 милиона ваксини на Африка

САЩ даряват над 17 милиона ваксини на Африка

С тях американското дарение за континента достига 67 милиона дози